Skip to content
Politică

Fost președinte ONU, anchetat pentru că ar fi luat mită

Un fost președinte al ONU, John Ashe, este anchetat de autoritățile americane pentru că ar fi acceptat peste un milion de dolari mită, în schimbul ajutorului pentru realizarea unor proiecte imobiliare, potrivit realitatea.net.

Astfel, John Ashe este acuzat de autorităţile americane că a acceptat, între 2011 şi 2014, peste 1,3 milioane de dolari de la un grup de cinci persoane, potrivit plângerii publicate de procurorul federal din Manhattan, Preet Bharara.

 

Patru dintre cele şase persoane inculpate au fost arestate marţi şi urma să fie prezentate unui judecător federal, a precizat Bharara, adăugând că celelalte două erau deja în detenţie.

Grupul conta pe John Ashe să faciliteze concretizarea unui proiect privind un centru de conferinţe sponsorizat de ONU, la Macao, în sudul Chinei, având un buget de „miliarde de dolari”, precum şi proiecte imobiliare în Antigua şi Barbuda.

Conform plângerii, John Ashe a primit câteva sute de mii de dolari în conturi bancare, precum şi diverse avantaje în natură, în special un sejur şi construcţia unui teren de baschet pe proprietatea sa.

În schimbul acestor avantaje, el a prezentat secretarului general al ONU un document care arăta necesitatea unui centru de conferinţe la Macao, proiect care nu a fost finalizat niciodată.

El a transmis o parte din bani premierului din Antigua şi Barbuda de la acea vreme, Baldwin Spencer, pentru a contribui la avansarea unor proiecte imobiliare în arhipelag.

O parte din fonduri au trecut printr-o falsă organizaţie neguvernamentală, al cărei preşedinte de onoare era adjunctul reprezentantului Republicii Dominicane la ONU, Francis Lorenzo. Acesta primea un salariu lunar de 20.000 de dolari de la falsul ONG.

Pe lângă Lorenzo, care este în continuare la post la ONU, celelalte patru persoane acuzate de corupţie sunt doi oameni de afaceri, unul chinez şi celălalt de origine chineză, precum şi preşedinta ONG-ului şi directoarea sa financiară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *