Skip to content
Politică

Fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, trimis în judecată de DNA

Prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Constantin, a fost arestat preventiv de către procurorii DNA, fiind acuzat de mai multe fapte de corupție.

Acesta este acuzat de luare de mită, șantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu (3 infracțiuni), distrugere de înscrisuri (3 infracțiuni), favorizarea făptuitorului (3 infracțiuni), trafic de influență, conform unui comunicat DNA, informează Agerpres.

În perioada 2011 — 2014, Vasile Popa, în calitate de prim — procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător diferite foloase necuvenite, constând în principal în plata periodică (de circa 2 — 3 ori pe lună) a unor sume de BANI cuprinse între 500 și 1.500 euro.

DNA precizează că denunțătorul i-a construit și amenajat lui Popa, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp și i-a asigurat și alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum și alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul.

Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Vasile Popa le-a primit de la denunțător este de circa 50.000 euro, se arată în comunicat.

„În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu (…), constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a PT Bihor.
Astfel, legal și conform atribuțiilor de serviciu, prim procurorul Popa ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunțătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului”, susțin procurorii.

Anchetatorii au constatat că, în perioada 2013 — 2014, Vasile Popa a constrâns o persoană să îi remită o sumă de BANI, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior.

„Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale. În perioada iunie — septembrie 2009, inculpatul Popa și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale parchetului, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din 10.06.2009, emis într-un dosar al PJ Oradea, după care, la 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit”, au mai reținut procurorii.

Sursa citată subliniază că, în perioada iulie 2010 — ianuarie 2011, prim procurorul și-a exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de PJ Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.

„La 31 ianuarie 2011 a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al PJ Oradea. În 2009, inculpatul Popa, în calitate de prim procuror al PJ Oradea, a rupt un act de sesizare a instanței din 11.08.2009, întocmit de un alt procuror, ce privea o persoană cercetată pentru comiterea infracțiunii de sustragere de la recoltarea probelor biologice. Ulterior, Popa a dispus ca un alt procuror să-i aplice persoanei respective sancțiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1.000 lei, împiedicând astfel cursul justiției și determinând stoparea procesului penal”, se mai spune în document.

În aprilie 2014, Vasile Popa l-a determinat pe Gabriel Mihalache, în calitate de șef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, să-și dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.

În 2011, Vasile Popa a perceput de la Florian David foloase necuvenite, constând într-un autoturism marca Volvo, în valoare de aproximativ 26.900 euro, iar în schimb i-a promis că intervine și chiar a intervenit la procurori aflați în subordinea sa, în scopul rezolvării dosarelor penale pe care acesta le avea la PJ Beiuș.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unui imobil și sumei de 16.500 lei, ce aparțin lui Vasile Popa, informează Agerpres.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *