Skip to content
Politică

Fost șef al NATO – consilier și pentru Ponta, și pentru KazMunayGas

adaktusson.eu

Un fost comandant al NATO în Europa a activat, în același timp în calitate de consilier atât pentru ex-premierul Victor Ponta, cât și pentru KazMunayGas.

Este vorba despre generalul american în rezervă Wesley Clark. Ofițerul a fost, în acelaşi timp, consultantul onorific al lui Victor Ponta, dar şi al companiei KazMunayGas, în timpul semnării Memorandumului de Înţelegere dintre statul român şi compania kazahă, potrivit unor surse guvernamentale citate de bursa.ro.

" "
" "

Amintim că memorandumul presupunea crearea unui fond de investiţii comun de un miliard de dolari şi vânzarea de către stat a unui pachet de 26,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa.

Întrebat acum câteva luni dacă Generalul Wesley Clark a fost consultantul KazMunayGas, direct sau indirect, în timpul conversiei în acţiuni a datoriei Rompetrol către statul român, în perioada post-conversie şi în timpul Memorandumului de Înţelegere, Azamat Zhangulov (senior vice president KMG International) a declarat pentru publicația citată: „Noi avem parte de multă consultanţă de la oameni în care avem încredere, pentru a putea înţelege subiecte-cheie”.

„Este important să ascultăm opinii asupra anumitor probleme şi să vedem cum putem folosi aceste opinii. Generalul Wesley Clark este foarte cunoscut la finalul carierei sale militare. Acum se ocupă cu afaceri, ajutând diferite companii. Puteţi observa că este în boardul multor companii. Este o persoană activă în această zonă şi are o vastă experienţă. Şi noi ne-am bucurat de sfaturile lui şi continuăm să facem asta, deoarece are nişte idei foarte bune legate de modul în care se gestionează afacerile, despre cum trebuie structurate. Este o oportunitate foarte bună pentru noi să ajungem să beneficiem de experienţa lui, ceea ce este util pentru buna dezvoltare a companiei”, a continuat Clark.

În luna iulie a anului curent, EurActiv.ro scria că procurorii DNA au ridicat documentele privind Memorandumul de înţelegere dintre stat şi KazMunayGas, cu privire la datoria Rompetrol Rafinare (RRC). Site-ul de știri preciza că dosarul ar fi fost deschis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită, în dosar fiind cercetat şi fostul premier Victor Ponta.

Unul dintre cei mai virulenţi critici ai memorandumului cu Rompetrol a fost Traian Băsescu, care a făcut deseori referire la un posibil dosar penal pentru Victor Ponta, din cauza acestei înţelegeri, acuzându-l pe prim-ministru că vrea „să fure cu mâna Parlamentului 400 de milioane de dolari”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *