Skip to content
Politică

Fost şef al SIE, perspectivă inedită asupra problemei Iohannis-MRU: Este de nepermis! EXCLUSIV

Un fost director al Serviciului de Informaţii Externe oferă o perspectivă inedită asupra presupusei divergenţe dintre preşedintele Klaus Iohannis şi actualul şef al SIE, Mihai-Răzvan Ungureanu (MRU).

Într-o declaraţie acordată, joi, pentru PSnews.ro, generalul Ioan Talpeş (şef al SIE între 1992 şi 1997) şi-a exprimat scepticismul cu privire la informaţiile vehiculate recent în presă, privind neînţelegerile dintre Iohannis şi MRU.

„Eu nu cred că există. Nu poate fi tensiune între preşedinte şi şeful SIE. Preşedintele poate să-i ordone şefului SIE, în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), să execute o misiune sau să oprească o misiune. El este preşedintele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Şeful SIE nu poate să desfăşoare acţiuni în afara aprobării preşedintelui”, a afirmat Talpeş.

Generalul a subliniat că, dacă şeful SIE refuză să execute ordinele preşedintelui României, cel dintâi „trebuie să-şi dea demisia”.

„Când tu refuzi o politică care, evident, este a preşedintelui, iar preşedintele este ales de popor… Cel care te-a desemnat pe tine este preşedintele, ceea ce înseamnă că există dispute între tine şi el, nu între preşedinte şi popor. De aceea, îţi dai demisia”, a arătat Ioan Talpeş.

Totodată, fostul director al SIE a declarat că, dacă, într-adevăr, preşedintele Klaus Iohannis a trimis înapoi, necitite, informările venite de la Serviciul Român de Informaţii, un asemenea gest „nu poate fi decriptat ca un semn de ostilitate (din partea şefului statului – n.r.), ci ca o reacţie absolut normală, pentru că, de fapt, acele informaţii venite de la SIE se trimit, în mod normal, purtând semnătura directorului Serviciului”.

„Or, aceasta înseamnă că preşedintele refuză să mai comunice cu un asemenea personaj, nu cu Serviciul. (Dacă e aşa cum spuneţi voi – eu operez după ce spuneţi voi, nu după ce ştiu eu, că n-am vorbit nici cu domnul Ungureanu, nici cu domnul Iohannis de ani de zile.) Categoric, nu poate fi o dispută instituţională. Vă mai pot spune încă o chestiune: este de nepermis să se considere că este între două persoane, pentru că una este decidentă, iar cealaltă este executantă. Decident este preşedintele, iar executant este directorul Serviciului. Or, în varianta aceasta, respectivul (şeful SIE – n.r.) trebuie să-şi dea demisia – de aceea, nu e o dispută”, a continuat generalul Talpeş.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă, in extremis, în cazul în care s-ar agrava această posibilă tensiune dintre Iohannis şi MRU, SIE l-ar putea şicana pe demnitarul de la Cotroceni, Ioan Talpeş a răspuns: „Aşa ceva este o aberaţie care depăşeşte orice posibilitate a mea de înţelegere, pentru că Serviciul nu este la dispoziţia directorului, decât atât timp cât preşedintele îi confirmă această poziţie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *