Skip to content
Politică

Fost șef al SRI, reacție la amenințările lui Băsescu. Ce se poate întâmpla cu cel prezidențiabilul care ar putea fi ofițer acoperit

Traian Băsescu a promis marți seară că va dezvălui care sunt prezidențiabili care sunt sau au fost ofițeri acoperiți în serviciile secrete. Băsescu i-a somat pe prezidențiabili care sunt într-o astfel de situație să își completeze până la depunerea candidaturilor aspectul dacă au fost sau sunt ofițeri acoperiți, altfel chiar șeful statului va dezvălui cine se încadrează în această ”categorie”.

Șeful statului a arătat că ia această măsură în numele transparenței, motivând că este obligat să prezinte românilor care sunt prezidențiabili care sunt ofițeri acoperi.

”Foștii ofițeri acoperiți nu ar trebui să se implice în politica la nivel înalt pentru că ar face rău țării, serviciului de care au aparținut și lor înșiși, a declarat pentru dcnews.ro Costin Georgescu, fost director al Serviciului Român de Informații (1997 – 2000).

El a arătat că avertismentul președintelui Traian Băsescu este parte a unui joc politic și că o dezvăluire precum cea promisă de șeful statului va da curs unor speculații nesfârșite.

„Eu am fost întotdeauna de părere că cei acoperiți nu trebuie să intre în zona înaltă a politicii. Nu e sănătos pentru nimeni. Nici pentru ei, nici pentru servicii, nici pentru țară. Dacă a intrat în treaba asta trebuie să se oprească la un moment dat. Sigur, poți să fii ofițer acoperit, țara are nevoie, nu e nicio rușine, e corectă treaba respectivă, dar nu te mai bagi în politica la nivel înalt. Creează întotdeauna niște suspiciuni care nu sunt bune”, a spus Costin Georgescu.

Fostul șef al SRI atrage atenția că cel vizat de avertismentul președintelui Băsescu va avea probleme în campanie din cauza unei asemenea dezvăluiri.

„Părere mea este că îi strică campania respectivului. Unii au fost pe față ofițeri și imediat apare ideea și dosarul că a lucrat în Securitate și că a făcut nu știu ce, chiar dacă nu a făcut nimic, numai faptul că a lucrat în Securitate și a fost ofițer îi creează devantaje. Darămite că a fost acoperit și că se poate spune ‘da, dom’le, ți-ai folosit posibilitățile ca să ajungi candidat’. Începe un joc care nu e corect și desigur că adversarii politici îl duc până la capăt”, a spus fostul director SRI pentru cei de la dcnews.ro.

Pătrunderea unui ofițer acoperit în politica de la cel mai înalt nivel ar fi păguboasă și pentru țară, și pentru Servicii, spune Costin Georgescu. Acesta spune că „există posibilitatea” ca un astfel de politician  să acționeze la dublă comandă.

„Ofițeri acoperiți a avut și securitatea civilă și securitatea armată și pe exterior și pe interior. Ca și acum, normal. Este un sistem mondial, nu e ceva nou. Problema este cum îl folosești ulterior, tu, ca individ. E ceva foarte corect. De multe ori acești oameni au făcut lucruri extraordinare pentru țară, dar trebuie să se oprească în zona asta. Face rău și țării, pentru că va atrage atenție internațională: ‘uitați-vă ce e în România, ce putere au serviciile’. Unii or să spună că serviciul l-a împins pe respectivul să ajungă acolo, că are în spate o întreagă aparatură de oameni și de scule. Se vor crea discuții interminabile”, a conchis Costin Georgescu, potrivit aceleiași surse.

1 comentariu la “Fost șef al SRI, reacție la amenințările lui Băsescu. Ce se poate întâmpla cu cel prezidențiabilul care ar putea fi ofițer acoperit

 1. Ovidiu Ohanesian- Adevărul (despre premierul Victor Ponta) care ne zbirleşte părul
  A doua scrisoare deschisă către Victor Ponta

  Cetăţene prim-ministru, vă solicit să răspundeţi la următoarele întrebări:

  1.Dacă în fragedă tinereţe, respectiv în anii ’90, aţi avut un comportament sadic faţă de tatăl dumneavoastră (menţionat şi de mama dumneavoastră într-o scrisoare publicată în presă), care era imobilizat la pat din cauza unui cancer chinuitor? Dacă, în vara anului 1990, când aveaţi 18 ani, l-aţi bătut bestial pe tatăl dumneavoastră, rupându-i un picior, fapt care i-a agravat starea de sănătate şi i-a grăbit decesul?
  2. Dacă,după acest episod, aţi plecat intempestiv în Franţa, cu o geantă de voiaj, şi dacă aţi locuit în Paris la doamna Nadia Marcu Pandrea, fiica marelui cărturar Petre Pandrea şi nepoata lui Lucreţiu Pătrăşcanu, prietenă a mamei dumneavoastră? Dacă aţi plecat de la aceasta neanunţat, cu două geamantane, şi dacă aţi dormit ulterior prin gări şi prin parcuri? Dacă aţi avut probleme cu poliţia franceză? Dacă aţi lucrat o lună la un restaurant Mc’Donald’s şi pentru ce motive aţi fost dat afară?
  3. Dacă aţi locuit ulterior la un anume Marin Bobeică, ofiţer acoperit al SIE la Paris, cunoscut ca homosexual, şi dacă aţi întreţinut relaţii nefireşti cu acesta?
  4. Dacă, după ce aţi devenit procuror, le-aţi sprijinit pe mama dumneavoastră şi pe o mătuşă a dumneavoastră, să acapareze în mod fraudulos vila de la Poiana Ţapului (Buşteni),
  moştenită de doamna Nadia Marcu Pandrea de la familia Pătrăşcanu?
  5. Dacă este adevărat că, în timp ce eraţi procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aţi soluţionat un singur dosar cu rechizitoriu şi că în acesta s-a pronunţat soluţie de achitare?
  6.Dacă este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită „Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?
  7. Dacă este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute faţă de ora anunţată , aţi fost invitat de preşedintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni, unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat şi la care aţi discutat cu ofiţerul de legătură pe care l-aţi avut în timpul misiunii din Italia?
  8. Dacă, în timp ce eraţi şef al Corpului de control al primului ministru Adrian Năstase, aţi încercat de mai multe ori să-l determinaţi pe procurorul Cristian Panait, care v-a fost coleg şi prieten, să-l aresteze pe procurorul Alexandru Lele de la Parchetul Judeţean Bihor, „vinovat” pentru că l-a arestat, pentru contrabandă cu produse petroliere, pe fiul prefectului judeţului Bihor, Adrian Tarău, cunoscut sponsor local al PSD? Dacă aţi contribuit la sinuciderea procurorului Panait? Cum vă explicaţi că mătuşa la care acesta locuia a afirmat că ultimele sale cuvinte, înainte de a se arunca în gol de pe clădire, au fost „Câinele Ponta m-a ucis”?
  9. Dacă aţi participat la orgii sexuale la Hotelul Ana din Târgu Jiu, proprietatea prietenului dumneavoastră Călin Lemnaru, şi la Hotelul Rin Gran Hotel din Bucureşti, proprietatea prietenului dumneavoastră Robert Negoiţă?
  10. Care sunt motivele divorţului de prima soţie? De ce actualul socru Ilie Sârbu n-a acceptat timp de doi ani căsătoria dvs cu fiica sa Daciana?
  11. Dacă laTârgu Jiu aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, într-un apartament dintr-un bloc situat lângă Hotelul Ana, proprietatea aceluiaşi amic Călin Lemnaru, cu o membră PSD (cu iniţialele I.V.) pe care aţi promovat-o anul trecut viceprimar al municipiului Târgu Jiu? Ştiţi că aţi fost monitorizat în legătură cu această relaţie de serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor (DGIPI)? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe actualul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Viorel Salvador Caragea, care era atunci şeful SIPI Gorj.
  12.Dacă în acelaşi apartament aţi întreţinut relaţii sexuale extraconjugale, în mod repetat, cu o prostituată minoră de lux, ai cărei părinţi au formulat plângere penală împotriva dumneavoastră pentru infracţiunea de relaţii sexuale cu minore? Dacă ştiţi că aţi fost monitorizat de SRI în legătură cu relaţiile sexuale cu prostituata minoră? Dacă nu ştiţi, întrebaţi-l pe colonelul Cătălin Peptan, şeful Direcţiei Judeţene Gorj a SRI în perioada respectivă. Dacă i-aţi solicitat naşului dumneavoastră George Maior, directorul SRI, să blocheze acest dosar?
  13. Dacă, în calitate de deputat de Gorj, aţi intermediat încheierea unui contract bănos între Complexul Energetic Turceni şi cabinetul de avocatură al prietenului dumneavoastră Dan Şova, la care eraţi asociat? Care a fost valoarea totală a acestui contract?
  14. Dacă, împreună cu amicul Dan Şova, i-aţi solicitat şi aţi primit de la actualul preşedinte al Organizaţiei judeţene PSD şi al Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, pe-atunci directorul Direcţiei Regionale Banat Apele Române, suma de 50.000 de euro pentru a-l apăra pe fiul său vitreg într-un proces penal la Înalta Curte de Casaţie şiJustiţie, promiţându-i că veţi rezolva cu preşedintele completului de judecată? Fiind chestionat ulterior, judecătorul în cauză a afirmat că nu aţi făcut niciun demers în acest sens.
  15. De ce nu recunoaşteţi plagiatul la lucrarea de doctorat „Curtea Penală Internaţională”? Întâmplător, profesorii de drept care v-au absolvit, Dumitru Diaconu de la Universitatea din Piteşti şi Gheorghiţă Mateuţ de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, mi-au fost colegi de facultate şi-mi sunt prieteni, astfel că ştiu adevărul. Aveţi demnitate, recunoaşteţi furtul şi demisionaţi!
  16. Dacă este adevărat că, cu o săptămână înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie 2012, împreună cu secretarul general Liviu Dragnea, le-aţi solicitat liderilor judeţeni ai PSD să discute cu preşedinţii de secţii de votare să raporteze la orele stabilite o prezenţă mai mare cu 25 de persoane decât cea reală,
  pentru a asigura astfel cvorumul de prezenţă la vot? Cum se traduce penal acest fapt? Dacă l-aţi menţionat în autodenunţul depus anul trecut la DNA, după începerea urmăririi penale împotriva lui Liviu Dragnea pentru instigare la fraudarea referendumului? Nu este prea târziu să recunoaşteţi şi să demisionaţi!
  17. Dacă şi cu ce aţi fost şi sunteţi şantajat de preşedintele TraianBăsescu? Care este motivaţia reală a pactului de coabitare încheiat cu acesta?
  18.Cine v-a impus s-o numiţi pe Laura Codruţa Kovesi, fostul procuror general al României, în funcţia de procuror şef al DNA? Cumva, un fost ambasador al SUA la Bucureşti, pe care Kovesi l-a ajutat scăpându-l de răspundere penală pe fiul său minor, autorul real al accidentării
  mortale a chitaristului Teo Peter de la Compact?
  19. De ce v-aţi schimbat poziţia în problema exploatării gazelor de şist din România de către corporaţia americană Chevron?
  20. De ce v-aţi schimbat poziţia şi v-aţi exprimat toleranţa faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex?
  21. De ce v-aţi schimbat poziţia în privinţa statului Kosovo, recomandând recunoaşterea independenţei acestuia de către România? De ce a urmat o înţelegere cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, privind permisivitatea arborării steagului secuiesc şi lărgirea autonomiei maghiarilor dinaşa-zisul Ţinut Secuiesc?

  Senator Valer Marian

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *