Skip to content
Politică

Fost șef de serviciu secret îl critică dur pe Ion Iliescu: ”A făcut o mare greșeală”

Fostul președinte Ion Iliescu a făcut o greșeală, atunci când a redeschis subiectul închisorilor CIA din România și alte state europene. Asta este părerea fostului șef al administrației prezidențiale și șef al SIE, Ioan Talpeș.

Citește și: Iliescu recunoaște: ”Am aprobat cererea pentru un sediu CIA în România”. Un fost șef SIE îi susține afirmațiile

Ioan Talpeş spune că, în incercarea de a explica de fapt cum stau lucurile, Iliescu a făcut o confuzie între termeni. Fapt ce schimbă, însă, lucrurile radical.

Chiar și așa, partea română nu s-a implicat cu nimic în acțiunile serviciilor americane.

„Preşedintele Ion Iliescu a făcut o mare greşeală. A vorbit despre un sediu al C.I.A. Sediu are cu totul alte conotaţii. Atunci s-a creat o confuzie. C.I.A. voia să-şi facă o bază în România, să aibă o locaţie din care să-şi poată desfăşura acţiunile de cooperare cu noi. Cu noi nu s-a discutat chestiunea unui loc de detenţie”, a declarat fostul şef al administraţiei prezidenţiale şi al Serviciului Român de Informaţii Externe, potrivit b1.ro.

Talpeş mai e de părere că din partea României, era doar un act de bună credință.

”Înţelegerea a fost că partea română nu se ocupă de nimic, nu este antrenată în nicio acţiune, că să fie doar propria lor răspundere. Serviciile noastre nu au ştiut nimic. Le-am interzis să se ocupe de acest lucru”, a precizat Talpeş, potrivit sursei citate.

Fostul şef al administraţiei prezidenţiale mai crede că dacă istoria s-ar repeta, ar cere mai multe detalii, înainte de a se pronunța pe un astfel de subiect.

„Dacă ar fi să mai fiu în situaţia de a mai semna o dată, după experienţa aceasta, categoric aş cere să mi se spună despre ce e vorba. Dar acum suntem membri NATO. Dacă suntem colegi, trebuie să ştim şi noi, estte vorba de teritoriul nostru. Atunci nu eram colegi. Cine se preface că nu ştie chestia asta, să fie sănătos pe propria conştiinţă”, mai spune acesta, potrivit sursei citate.

Subiectul închisorilor CIA din Europa a fost readus în atenția publică de Ion Iliescu. Fostul șef al statului a declarat, recent, într un interviu pentru Der Spigel, că a aprobat pentru țara noastră, un „sediu” pentru CIA, în 2002-2003.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *