Skip to content
Politică

Un fost șef de serviciu secret tranșează întâlnirea Trump-Putin. La ce să se aștepte România? EXCLUSIV

romania-actualitati.ro

Fostul prim adjunct al Directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale în perioada 2001-2005, generalul Alexandru Grumaz, a făcut declarații în exclusivitate pentru PSnews.ro cu privire la evenimentul de luni care a marcat scena politică internațională.

Concret, este vorba despre întâlnirea de la Helsinki pe care președintele american Donald Trump a avut-o cu omologul său de la Kremlin, Vladimir Putin.

Rugat să ofere câteva concluzii despre întâlnirea Trump-Putin, generalul a spus că a fost un eveniment important  pentru că „a avut loc după opt ani de la ultima întâlnire bilaterală între un președinte rus și unul american”. A adăugat că se observă „dorința celor doi lideri de a se înțelege direct”.

„Reuniunea la nivel înalt de la Helsinki dintre președinții Donald Trump și Vladimir Putin reprezintă unul din evenimentele importante de politică externă din spațiul euro-atlantic. După un Summit NATO furtunos dar cu rezultate excelente pentru Alianță și mai ales pentru Romania (are un lanț militar de comandă de la brigadă, divizie si pâna la corp de armată plus o unitatea de integrare a fortelor subordonate Comandamentului NATO de la Napoli) întâlnirea de  Helsinki este importantă pentru că a avut loc după opt ani de la ultima întâlnire bilaterală între un președinte rus și unul american, nu în marja unor reuniuni internaționale (întâlnirea Obama Putin din 2013 a fost anulată datorită cazului Edward Snowden). A fost sau nu o Yalta 2.0? Nu știm, dar cu sigurață vom afla la un moment dat. Ceea ce știm este că întâlnirea de la Helsinki a scos în evidență dorința celor doi lideri de a se înțelege direct, fără a utiliza formatele multilaterale de discuții” a spus generalul pentru PSnews.ro.

În contextul consecințelor întâlnirii de la Helsinki pentru România, Alexandru Grumaz a menționat că „îngrijorarea pentru această întalnire nu este numai pentru România ci ea este în egală măsură pentru Tarile Baltice și Polonia”.

„România este în zona adiacentă a Federației Ruse și a spațiului considerat de Moscova ”de protecție” din jurul granițelor constituit din state precum  Ucraina, Moldova, Georgia și Belarus, toate foste republici sovietice.  Avem graniță cu Rusia la Marea Neagră, după anexarea Crimeei, transformată într-un portavion militar care asigură o zonă A2/AD în Marea Neagră la fel ca cele din Kliningrad și Siria. Avem amplasat pe teritoriul nostru scutul de la Deveselul care se pare că împreună cu cel din Polonia a constituit un subiect de discuție, odată cu discutarea acordurile pentru controlul armamentelor între care și Tratatul privind Fortele Nucleare Intermediare. Îngrijorarea pentru această întalnire nu este numai pentru România ci ea este în egală măsură pentru Tarile Baltice și Polonia. Este vorba de cum va fi evaluat în continuare întreg flancul estic. Pentagonul, condus de generalul în rezervă James Mattis, este în continuare garantul securității flancului estic al NATO. Fondurile alocate de președintele Trump pentru Inițiativa de Descurajare Europeană sunt de 6,5 miliarde USD pentru anul financiar 2019 față de cele 4,5 miliarde USD pentru anul 2018. Alocarile SUA sunt cele mai mari din ultimi 15 ani”, a conchis generalul Alexandru Grumaz pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *