Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidențiale, a explicat la „Testul Puterii” de ce serviciile nu au intervenit în scandalul electoral legat de campania lui Călin Georgescu.
Silviu Predoiu, fost director al SIE, a vorbit în emisiunea „Testul Puterii cu Denise Rifai” de pe FANATIK.ro despre unul dintre cele mai discutate subiecte ale alegerilor prezidențiale: campania online dusă de Călin Georgescu pe platforma TikTok. A explicat de ce serviciile secrete nu au intervenit, deși zeci de mii de videoclipuri au circulat pe rețelele sociale fără să respecte regulile electorale.
De ce nu au intervenit Serviciile Secrete în campania lui Călin Georgescu
Realizatoarea emisiunii, Denise Rifai, l-a întrebat pe candidatul la alegerile prezidențiale dacă toate manipulările, clipurile video fără CMF, au fost văzute de Servicii. Politicianul spune că Serviciile au văzut cu siguranță neregulile, însă nu au avut nicio competență în acest sens. Silviu Predoiu a precizat că Serviciile nu au atribuții în campania electorală”. Fostul șef SIE a explicat că responsabilitatea pentru legalitatea campaniei aparține altor instituții, nu serviciilor secrete.
„Vorbim de securitatea statului roman, aceste alegeri au fost anulate după desecretizările pe care cu toții le-am văzut, după acel celebru CSAT, în care erau aceste rapoarte venite dinspre SRI, DPI, SIE, STS, apropo de lucrarea care s-a petrecut”, a ținut să menționeze realizatoarea emisiunii.
„Boții și trolii nu sunt ilegali”
Silviu Predoiu a precizat că în acele rapoarte, șeful CSAT a cerut Serviciilor să spună dacă au informații despre ingerințe externe, iar ele au spus că nu au văzut ingerințe externe de natură să influențeze rezultatului final al turului I.
„Am văzut de asemenea, în rapoarte, discuții despre boți, despre troli, care nu sunt ilegale. Boții și trolii, dacă sunt o problemă, atunci haideți să actualizăm informația ca să ne hotărâm că trebuie să sancționăm acest lucruri. Vorbim despre conturi false…”, a explicat Silviu Predoiu în emisiunea „Testul Puterii cu Denise Rifai”, LIVE în fiecare zi de marți, miercuri și joi, de la ora 18:00, numai pe FANATIK.ro.
Tot în emisiune, candidatul la alegerile prezidențiale a adus în discuție și lipsa codului de mandatar financiar (CMF) din clipurile virale de pe rețelele sociale. Totuși, fostul director a ținut să menționeze că nu Serviciile trebuiau să ia măsuri în acest context. Când Denise Rifai a precizat că SRI au un departament specializat în apărarea Constituției, Predoiu a menționat că au, însă nu pentru aceste probleme.
Ce spune fostul șef al SIE despre campania electorală a lui Călin Georgescu
„Noi trebuie să ne decidem ce vrem de la Servicii. Dacă vrem să se ocupe de orice, atunci să nu le mai criticăm că se bagă . Dacă Serviciile spuneau `stop joc, aveți un candidat care se joacă pe afară`, ar fi fost un șoc total în societate. Să ne întrebăm de ce nu și-au făcut treaba AEP, BEC, MAI. Ei au competențe. Orașul era plin de afișe fără CMF.
Clipurile de pe Tik Tok, CMF ce ar fi făcut? Ar fi admis ca acele clipuri sunt clipuri cu caracter politic, iar aplicația nu le promovează, ar fi rămas cum au fost și ale mele. Au fost clipuri care au avut 10.000, 8.000, dar au rămas acolo. Aveau acel CMF și indiferent câte like-uri, ele rămân într-o anumită…fără CMF poate ar fi mers mai sus. Nu am talentul actoricesc al domnului Călin Georgescu”, a mai declarat fostul șef al SIE.
În ceea ce privește legalitatea campaniei lui Călin Georgescu, fostul șef al SIE a afirmat că acesta „nu a fost deloc curat în campanie”. Cu toate astea, el consideră că neregulile comise ar fi putut fi sancționate doar cu amendă, nu cu anularea alegerilor.
„Da, Georgescu nu a fost nici pe departe curat la alegeri. Problema este că anularea a fost în primul rând din vina altora. Vina dumnealui era la nivel de amendă, nu știu, nu mă bag. Pentru nerespectarea procedurilor financiare cred că e prevăzută amendă”, a mai precizat candidatul la alegerile prezidențiale.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News