Skip to content
Politică

Fost șef SRI: Pericolul terorist, în creștere. ISIS trebuia rasă de pe fața pământului! EXCLUSIV

nineoclock.ro

Europa e în defensivă în fața pericolului reprezenat de terorismul jihadist, iar în România acesta tinde să se accentueze, pe măsură ce activiștii organizației teroriste ISIS din Europa de Vest, specializați în racolarea unor noi adepți, încep să trimită spre zona sud-estică a continenului un val de noi recruți radicalizați.

Un grup din Vaslui care pregătea acte false pentru refugiații musulmani din țara noastră și un atentator din Neamț care nu a mai apucat să își pună planul în aplicare au fost reținuți săptămâna trecută de ofițerii DIICOT, la două luni după ce un alt bărbat radicalizat, din județul Argeș, a fost reținut sub acuzația de terorism într-o operațiune comună SRI-DIICOT.

Nu se știe mâine…

Fostul director SRI, Costin Georgescu, consideră că riscurile la care este expusă România în această perioadă sunt considerabil mai mari față de cele înegistrate în anii precedenți, prin prisma răspândirii unui nou val de teroare asupra întregii Europe.

E pe toată Europa acest pericol, în special în zona de Vest. Țările acestea sunt primele expuse. Noi venim în rândul doi. Începem să ne confruntăm tot mai puternic cu vașul acesta de migranți și, sigur, aceste pericole planează și asupra noastră. Nu se știe mâine ce se va întâmpla.

Au racolat și de-ai noștri, unii cu sănătatea mintală mai șubredă, alții radicalizați în închisori prin străinătate, dar nu ei sunt pericolul. Pericolul este reprezentat de ISIS și alte organizații teroriste. Nu înțeleg de ce ce există ISIS și nu se au cele mai drastice măsuri s-o șteargă de pe fața pământului”, reclamă ex-directorul SRI pentru PSNews.ro.

În rândul celor peste 2.000 de migranți intrați ilegal în România în primle 8 luni ale acestui an sunt și 61 de persoane privite ca potențiali factori de risc în răspândirea mesajului organizației teroriste ISIS, acestea fiind reținute în centre cu regim închis și urmând să fie expulazate din România, conform spuselor ministrului de Interne Carmen Dan, citată de Agerpres.

Unele din persoanele reținute în centrele cu regim închis apar în bazele de date ale unor servicii din UE sau din SUA, Canada, Australia pentru a fi fost expuse unor cercuri afiliate actelor de terorism. Nu sunt teroriști, că, atunci, nu le-ar da nimeni drumul.

E posibil ca unii să fie introduși în aceste baze dintr-o îngrijorare excesivă.  Vor trebui expulzați, aceasta este procedura. Sunt supecți și nu poți să îi ții în țară și să creezi aici celule teroriste. ‘Predicatorii’ ISIS sunt unii speciali instruiți pentru acest lucru. Sunt unele zone din Europa Occidentală unde activează chiar în rândul clericilor musulmani. În Marea Britanie s-au descoperit mai demult și poate și acum sunt cazuri de acest tip, în care sunt recrutați, instruiți membri ai organizațiilor teroriste”, amintește Costin Georgescu.

Greu de controlat

O estimare de risc pe pericolul dezvoltării unor celule teroriste în interiorul țării este aproape o misiune imposibilă, crede ex-directorul SRI. Pe lângă posibila intrare în țară a unor adepți ai rețelelor teroriste, de origine orientală, România nu are o bază de date clară cu cetățenii săi care s-au deplasat în ultimii ani către Siria, Irak, Libia sau alte zone în care gruparea ISIS și-a făcut simțită prezența.

Este greu să ții o asemenea evidență. Faptul că se poate circula liber în Europa și de acolo către țări învecinate cu această regiune înseamnă că orice român poate pleca în Franța, în Turcia, în Grecia, în Italia și de acolo să se deplaseze către zonele de conflict. Se duce în Liban și de acolo traversează granița.

Să sperăm că serviciile noastre vor conlucra cât mai bine în acest sens și mai trebuie făcut un lucru. Populația țării trebuie instruită să colaboreze cu instituțiile statului cu atribuții în securitate. Americanii și-au învățat lecția după 11 septembrie. Mi-aș dori să văd mai multe mesaje prin care să prevenim răspândirea acestui flagel în România. Populația trebuie educată să colaboreze dacă vede activități suspecte”, crede fostul șef al serviciului de informații.

Gruparea de falsificatori de acte pentru refugiați lucra pentru a-i ajuta pe aceștia să treacă din România spre Europa Centrală și de Vest. În schimb, Ionuț Bălan, zis Ibrahim, se dedicase spionajului pentru ISIS, încercând să obțină date despre baza NATO Mihail Kogălniceanu, unde argeșeanul racolat și radicalizat într-o închisoare din Franța, intenționa să declanșeze „iadul pe pământ”, conform B1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *