Concursurile de selecție organizate de AMEPIP și SGG par a asigura numirea acelorași șefi în conducerea companiilor de stat.
Raluca Cristina Ispir a fost numită președintele Consiliului de Administrație al companiei de stat SMART SA, una din filialele Transelectrica, companie aflată în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Numirea a venit la finalul anului trecut, după un concurs organizat de AMEPIP și SGG. Absolventă de Drept al Universitatea Ecologică și fostă deputată liberală, Raluca Ispir era anterior administrator în cadrul aceleiași companii.
Nou concurs „marca AMEPIP” pentru companiile din Energie
La finalul anului trecut, FANATIK scria despre numirea unui lider liberal, Ovidiu Cîmpean, în fruntea companiei de stat Teletrans, o altă filială a Transelectrica, tot în urma unui concurs organizat de către super-agenția de stat AMEPIP și Secretariatul General al Guvernului (SGG). Practic, înainte de procesul de selecție organizat de cele două instituții, Cîmpean ocupa aceeași funcție, aceea de președinte al CA-ului companiei de stat. Între timp, s-a încheiat procesul de selecție al administratorilor unei alte companii de stat din Energie, SMART SA, cu același rezultat.
Managementul profesionist al companiilor de stat a fost una dintre obligațiile asumate de România prin PNRR, motiv pentru care a fi fost înființată AMEPIP, super-agenția aflată în subordinea SGG care trebuie să asigure supervizarea companiilor de stat. Devenită operațională la începutul anului trecut, AMEPIP însă avea să devină o problemă pentru Guvernul Ciolacu, Comisia Europeană nefiind mulțumită de modul în care a fost numită conducerea agenției.
Premierul a schimbat repede conducerea, în prezent AMEPIP este condusă, interimar, de către Corina Crețu, fostul comisar european. Una din primele sarcini ale AMEPIP a fost organizarea unor proceduri de selecție „transparente și competitive” pentru administratorii companiilor de stat. (În acest context, trebuie subliniat că ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, atrăgea atent atenția recent că țara noastră riscă să piardă banii din ultima tranșă din PNRR și din cauza numirilor în fruntea companiilor din energie.)
Astfel, SMART SA, firma care se ocupă de mentenanța rețelei electrice și care în ultimii ani a avut o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de lei, a demarat în luna iunie a anului trecut procesul de selecție pentru cei cinci administratori ai companiei. Inițial, la acest concurs s-au înscris 13 candidați, însă patru dintre aceștia aveau să fie eliminați încă de la proba dosarelor, 3 nu aveau experiența minimă necesară, iar un al patrulea nu depusese o adeverință medicală.
Din cei nouă candidați rămași, doi nu s-au prezentat la interviul din fața comisiei de selecție, formată din cei doi membri AMEPIP, doi reprezentanți ai SGG și un expert independent, dar selectat tot de AMEPIP. În urma interviurilor, doar patru candidați au reușit să obțină punctajul minim – aceștia fiind și propuși pentru postul de administrator al companiei. Potrivit raportului final realizat după finalizarea selecției, candidații cu cel mai mare scor obținut sunt doi candidați cu afiliere politică.
La fel ca și în cadrul procesului de selecție al administratorilor Teletrans, comisia de selecția și-a atribuit o largă subiectivitate în acordarea calificativelor, menționând că prima etapă în decizia de nominalizare a constat în „selectarea mai întâi a unui „pilon” al echipei, un pronunțat profil de leadership, ceilalți membri fiind astfel desemnați pentru a fi compatibili cu acesta”. Din cei 9 candidați, doar 3 erau afiliați politic.
:format(webp):quality(80)/wp-content/uploads/2025/02/candidati-smart-sa.jpg)
Numirea administratorilor la SMART SA
Cele patru nume, trecute prin procesul de selecție organizat de SGG și AMEPIP, ajung la finalul lunii decembrie în Adunarea Generală a Acționarilor. Din cei patru candidați însă, doar trei sunt votați în funcția de administrator, unul dintre aceștia refuzând să mai ocupe postul câștigat prin concurs. Este vorba de Ciprian Epure, vicepreședinte al CJ Vrancea, ales pe listele PNL.
Hotărârea AGA din 23 decembrie vorbește despre „refuzul expres” al acestuia de a accepta mandatul de administrator. Ciprian Epure a declarat pentru FANATIK că a refuzat mandatul câștigat prin concurs din „motive personale”, precizând că „procesul de selecție a început în vara anului 2024, iar spre final prioritățile s-au schimbat”.
Ceilalți trei noi administratori sunt Raluca Cristina Ispir, care va fi și președintele CA-ului, Gheorghe Bolintineanu și Decebal Băescu. Mandatele acestora sunt pe următorii patru ani, până în data de 22 decembrie, 2028.
:format(webp):quality(80)/wp-content/uploads/2025/02/smart-sa-aga.jpg)
Cine este Raluca Ispir, nou președinte al CA-ului SMART SA
Raluca Ispir este licențiată în drept și economie. Ea a terminat dreptul al Universitatea Ecologică din București, una din universitățile preferate ale politicienilor români. Printre absolvenții acestei universități se numără Liviu Dragnea sau Marcel Ciolacu. Cincisprezece ani mai târziu, în 2016, Raluca Ispir avea să-și ia și licența în studii economice, de această dată la ASE, informează sursa citată.
Între timp, diploma în drept avea să îi ducă cariera până la Cancelaria Primului Ministru, în condițiile în care la patru ani de la terminarea studiilor ajunsese consilier la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Anterior, după un an și jumătate de practică în avocatură, fusese numită șef-serviciu la DGASPC Sector 3.
Până în anul 2012, când avea să fie aleasă deputat pe listele PNL, pe Raluca Ispir o găsim în Consiliile de Administrație ale CFR Infrastructură, Delfincom SA – deținută de Fondul Proprietatea, GEI Palatul CFR, dar și în funcția de consilier al directorului ADPB SA (Administrarea Domeniului Public – Sector 3).
După încheierea mandatului de parlamentar are doi ani de pauză în CV, iar din 2018 conduce organizația non-profit Asociația Planeta Copiilor. Anul următor intră însă în piața privată, și timp de jumătate de an între 2019 și 2020 ocupă funcția de asistent manager în cadrul companiei Smartgreen Construcții SRL.
După alegerile locale din 2020, Raluca Ispir este numită consilier la cabinetul președintelui CJ Ilfov, puternica organizație județeană a liberalilor, funcție pe care o deține și în prezent. În luna august a anului următor, apare numirea în postul de administrator provizoriu al SMART SA, asta deși fosta deputată nu avea nicio experiență în domeniul Energiei.
În septembrie 2024, Raluca Ispir își începe un alt mandat provizoriu, de această dată în calitate de președinte al CA-ului, ADPB Sector 3, unde indemnizația lunară primită este de 12.000 lei. Ca o coincidență, în anul 2022, firma Smartgreen Construcții câștigă trei contracte cu Primăria Sectorului 3. Contractele sunt câștigate prin licitații publice, fiecare având o valoare de 2,8 milioane lei. Contractele sunt subsecvente în cadrul unor contracte cadru mai mari privind lucrări de pavare și asfaltare derulate de către primăria condusă de Rober Negoiță.
Dacă suma de 2,8 milioane este relativ mică, ar trebui subliniat că în aceste contracte, Smartgreen Construcții apare asociată cu firma Sointel Invest. Ambele firme au același asociat, Mihai Gradea, cu 52% și 50% din capitalul social al companiilor. Unele contracte câștigate de asocierea celor două firme depășesc suma de 13 milioane lei.
Ultima declarație de avere a Ralucăi Ispir arată că aceasta avea un salariu de 81.000 lei la CJ Ilfov, plus o indemnizație de 77.900 lei din CA-ul Smart SA. La aceste sume se adaugă alți 200.000 lei, bani proveniți din închirierea unei proprietăți din Capitală.
În prezent, Raluca Ispir este vicepreședinte al PNL Sector 3.
Fostul șef PSD Ilfov, la conducerea companiei SMART SA
Ceilalți doi administratori ai Smart SA sunt Decebal Băescu și Gheorghe Bolintineanu. Despre Decebal Băescu FANATIK a scris pe larg recent, odată cu numirea sa în CA-ul OPCOM, operatorul pieței de energie, o altă companie de stat. Numirea acestuia în fruntea companiilor de stat, este și directorul Teletrans, o altă filială a Transelectrica, este surprinzătoare în condițiile în care din 2013 până în 2022 a fost administratorul cabinetului de stomatologie al soției. Anterior, a condus firme din industria apelor minerale și din salubritate. Ceea ce iese în evidență din CV-ul său este faptul că provine din Buzău, orașul actualului premier dar și al directorului Transelectrica, și faptul că a fost administratorul unei companii de apă minerală deținută de Omar Hayssam.
Mult mai cunoscut presei este cel de-al treilea administrator al Smart SA, Gheorghe Bolintineanu. De altfel, încă din 2021, acesta deține funcția provizorie de director general al companiei de stat, funcție în care anul trecut a încasat un salariu de 255.000 lei.
:format(webp):quality(80)/wp-content/uploads/2025/02/gheorghe-bolintineanu-salariu-smart-sa-scaled.jpg)
Anterior, acesta a fost directorul sucursalei de la Scroviștea a RAPPS timp de șapte ani, obținând și două mandate de consilier județean la Ilfov pe listele PSD (între anii 2012 și 2020). În anul 2019, când Partidul Social Democrat era condus de Liviu Dragnea, Bolintineanu ajungea președintele organizației PSD Ilfov. Un an mai târziu însă, noul președinte al PSD, Marcel Ciolacu, avea să desființeze întreaga organizație județeană, după ce Rise Project a dezvăluit implicarea Clanului Sportivilor în organizația social-democrată cu scopul de a controla afaceri imobiliare de milioane de euro. Presa a scris despre Gheorghe Bolintineanu că s-a afișat cu membri ai Clanului Sportivilor inclusiv la Înalta Curte, pentru a-l susține și proteja pe Liviu Dragnea.
Despre Bolintineanu, presa a scris recent că acesta este cumătrul Sorinei Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță despre care s-a scris că ar avea o relație cu Marcel Ciolacu. În prezent, Gheorghe Bolintineanu este prim-vicepreședinte al PSD Ilfov, iar anul trecut a obținut un nou mandat de consilier județean. (Deși în raportul AMEPIP privind procedura de selecția Bolintineanu figurează ca fiind independent politic, pe site-ul companiei Smart SA apare cu afilierea politică la PSD.)
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News