Skip to content
Economie Iași Societate

Fosta fabrică Nicolina din Iași, cumpărată de un investitor român. Ce planuri are

adevarul.ro

Omul de afaceri Constantin Duluțe, implicat anul trecut în una dintre cele mai mari tranzacții din agricultura românească, a cumpărat recent terenul fostei fabrici Nicolina din Iași și analizează posibilitatea lansării unui proiect imobiliar de anvergură.

Foștii proprietari ai lotului aveau în plan construirea a mii de locuințe, arată Profit.ro.

Bârlădeanul a confirmat că a plătit circa 42 milioane de euro companiei cu capital sloven Sticknet Investment pentru achiziția a 24-25 hectare de teren, parte a fostei fabrici Nicolina din zona centrală a Iașiului.

Anul trecut, Constantin Duluțe a vândut Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România, fondului de investiții Al Dahra Holding pentru o sumă cuprinsă între 200 și 250 milioane de euro.

Terenul cumpărat în Iași este liber de construcții și pregătit pentru o dezvoltare imobiliară.

Foștii proprietari ai fabricii Nicolina au obținut acte urbanistice care permiteau construirea a 45 de blocuri cu peste 4.000 de locuințe, potrivit Ziarul de Iași.

Momentan, Duluțe analizează potențialul de dezvoltare al terenului.

Suntem într-o etapă de studiu și am mai multe variante. Încă nu m-am edificat. Spre exemplu, degeaba se potrivesc birourile zonei centrale dacă nu am cerere pentru ele. Încă nu știu ce va fi. Știu că am investit niște bani în teren și analiza poate dura și un an sau doi. Eu nu mă grăbesc. Pentru a cere autorizație, trebuie să știi ce vrei să construiești. Poate că, după ce termin de făcut studiul, ajung la concluzia că nu este rentabil și atunci fac altceva. Orice este posibil”, a declarat Constantin Duluțe.

El spune că analiza este făcută de propria sa echipă, dar că se consultă și cu dezvoltatori imobiliari.

Deocamdată nu știe dacă va apela la bănci pentru construcția unui eventual proiect sau cât va investi în dezvoltarea efectivă.

Antreprenorul vasluian spune că este asaltat de oferte de investiții în varii domenii, lucru pe care îl consideră normal și în linie cu propria sa abordare.

El explică totodată că nu face investiții ”doar de amorul artei”, ci analizează fiecare oportunitate care i se prezintă.

Duluțe mai deține producătorul de vin Domeniile Averești din Vaslui, care gestionează o podgorie cu circa 650 de hectare de viță-de-vie, o afacere de suflet, cum o numește el.

Omul de afaceri are un program de investiții de 7,5 milioane de euro pentru construirea unei crame noi.

De asemenea, el gestionează și un parc eolian în localitatea vasluiană Codăești unde produce 110.000 MW pe an.

Anul trecut, Al Dahra, parte a Al Ain Holding, controlat de șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, fost vicepremier al Emiratelor Arabe Unite și președinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera, a cumpărat Agricost Brăila.

Compania românească are în arendă o suprafață de 57.000 hectare în Insula Mare a Brăilei, pentru care primește subvenții de circa 10 milioane de euro pe an.

Anul trecut au fost tranzacționate terenuri în valoare totală de circa 400 milioane de euro, din care 70% s-au vândut în București, potrivit datelor Colliers International.

Sectorul rezidențial a avut o pondere de 40-45% din volumul valoric tranzacționat în București, urmat îndeaproape de sectorul de birouri, iar retailul a acaparat circa 20% din volum.

Cinci tranzacții cu terenuri dedicate unor proiecte de locuințe, birouri și retail, care s-ar putea încheia în 2019, au o valoare de circa 200 milioane de euro, dublă față de a celor mai mari cinci contracte semnate în 2018, potrivit Sînzianei Oprea, Director Land Division în cadrul Colliers International.

Antreprenorii români au făcut o serie de exituri și o parte din banii câștigați au fost investiți și în imobiliare, în clădiri de birouri, dar și în terenuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *