Skip to content
Politică

Fostul Avocat al Poporului apără decizia CCR privind pensiile speciale: ”Nu ai cum să iei înapoi ceea ce s-a dat”

Inquam Photos / George Călin

Curtea Constituţională a României a decis, joi, că legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituțională, susțin surse oficiale. Cu șase voturi „pentru” și trei „împotrivă”, judecătorii constituționali au decis ca aleșii să-și primească pensiile speciale înapoi.

Odată cu decizia Curții Constituționale, aproximativ 820 de foștii parlamentari care beneficiau de aceste pensii speciale își vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni – perioada în care a fost sistată plata. Unii ar putea primi şi 15.000 lei retroactiv. Suma totală este estimată la peste 10 milioane de euro.

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului și profesor de drept constituțional a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre decizia luată de Curtea Constituțională a României. În viziunea acestuia decizia era una previzibilă și corectă pentru că odată stabilit un anumit drept, el va rămâne toată viața. Legea poate fi abrogată, dar nu retroactiv.

Gheorghe Iancu, sursa: Digi24.ro

”Eu am stat la baza acestei sesizări, acum vreun an de zile. Am spus de atunci că este total neconstituțională acea decizie a Parlamentului, acea lege dată de Parlament. Asta pentru că, odată stabilit un anumit drept, el va rămâne toată viața. În viitor, poate fi abrogată legea privind pensiile speciale, dar nu retroactiv. Repet, un drept deja stabilit, pe o lege care urmează a fi abrogată și care se abrogă, nu are nici un fel de influență – acea lege – asupra celor care s-au stabilit anterior. Iar lucrul acesta nu l-a înțeles nimeni.

Deci este o soluție perfectă. Este constituțională această decizie. Nu ai cum să iei înapoi ceea ce s-a dat. Legea deja stabilită își încetează aplicabilitatea pentru viitor, nu pentru trecut, iar pensiile rămân stabilite”, a precizat profesorul Gheorghe Iancu.

În februarie 2021, Parlamentul a adoptat proiectul de lege al PSD care elimina pensiile speciale pentru deputați și senatori. Proiectul PSD a fost promovat și votat în detrimentul a altor două inițiative legislative depuse PNL și USR. Astfel, la vremea respectivă, cu unanimitate de voturi, parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan afirma, anul trecut, că atitudinea foştilor parlamentari care au contestat decizia de a le fi suspendate pensiile speciale, dând în judecată secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, este una ruşinoasă.

„Faptul că au fost anulate indemnizaţiile speciale e o dovada de voinţă politică a actualei majorităţi parlamentare. Declaraţii aţi mai avut până acum dar vot concret nu. Aşadar, voinţă a existat, comportamentul celor care au contestat această decizie mi se pare ruşinos”, a declarat Turcan.

Câteva zeci de foşti parlamentari au atacat în instanţă eliminarea acestor pensii. Excepţiile de neconstituţionalitate privind Legea 7/2021 pentru modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor prin care au fost eliminate pensiile speciale, au fost depuse la instanţe din toată ţara. Curtea Constituţională a admis excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel că aleşii vor avea din nou dreptul la pensii, la finalul mandatului, în funcţie de numărul de mandate.

Indemnizația specială obținută de parlamentari pornește de la 2.000 de lei pentru parlamentarii care au avut un mandat scurt în perioada 1990-1992 și poate ajunge până la 12.000 de lei pentru cei care au deținut trei mandate de parlamentar.

2 comentarii la “Fostul Avocat al Poporului apără decizia CCR privind pensiile speciale: ”Nu ai cum să iei înapoi ceea ce s-a dat”

  1. Hotie pe față și praf in ochii poporului.
    Dacă acesti oficiali erau evaluati pentru realizările din perioada mandatelor, nu ar fi obtinut decât o bătaie cu pietre și pușcărie.

  2. ..Fostul Avocat al Poporului apără decizia CCR privind pensiile speciale: ”Nu ai cum să iei înapoi ceea ce s-a dat””
    Dacă, o astfel de motivare, precum aceea invocată de fostul avocatul poporului, ar putea fi folosită de avocați și în spețele de dobândire de foloase prin abuzuri în serviciu, chiar și la drepturi litigioase, titluri științifice obținute din plagiate, condamnați cu acuzații de corupție care au benficiat de acte normative ale guvernului și parlamentului, etc. ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *