Skip to content
Societate

Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu: Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României este neconstituțional

Digi 24, gheorghe iancu, conferinta de presa

În exclusivitate pentru PSnews.ro, fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, a explicat că decretul dat de președintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, este neconstituțional.

Potrivit constituționalistului, art 4 din OUG 1/99 spune că stare de urgență, trebuie să respecte articolul 53 din Constituție, iar art. 53, alin 1 din Constituție precizează clar că limitarea exercitării unor drepturi trebuia să fie făcută prin lege, nu prin decret al președintelui.

Ce spune art 4 din OUG 1/99 :

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale prevăzute la art. 3^2, numai în măsura în care situația o cere și cu respectarea art. 53 din Constituția României, republicată.

Iată ce spune și Art. 53, alin 1 din Constituție:

(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

Gheorghe Iancu susține că președintele trebuia să dea un decret de două rânduri și apoi Parlamentul trebuia să stabilească care sunt drepturile fundamentale care sunt restrânse în exercitare.

„Primul decret privind instituirea stării de urgență în România, dat de președintele Klaus Iohannis, este neconstituțional. Art 4 din OUG 1/99 spune că cele două stări, de asediu sau de urgență, trebuie să respecte articolul 53 din Constituție.

Art. 53, alin 1 din Constituție spune că limitarea exercitării unor drepturi trebuie să fie făcută prin lege, nu prin decret al președintelui. E cu totul altceva. Nu m-a întrebat nimeni de treaba asta până acum. Totul s-a făcut ilegal, trebuia să fie implicat Parlamentul. Trebuia să dea un decret de două rânduri și apoi Parlamentul trebuia să stabilească care sunt drepturile fundamentale care sunt restrânse în exercitare, nu președintele. Asta se numește dictatură. Mă tot întreb ce consilieri poate să aibă președintele la Cotroceni.

Efectele decretului nu au nicio noimă. În conținut nu avea voie să cuprindă cele 8 drepturi fundamentale care sunt restrâns în exercitare. Asa se făcea doar prin lege. Constituția spune spune clar.

 Președintele trebuia să declare starea de urgență prin decret și apoi Parlamentul stabilea care sunt drepturile care sunt drepturile care se restrâng în exercitare. Așa se face. Nu este prevăzut nicăieri dacă se atacă și unde se atacă acest decret. De aceea exercitarea unor drepturi trebuie făcută prin lege, pentru că acea lege se poate ataca la Curtea Contituțională. Acest decret nu se poate ataca nicăieri. Eu mă aștept să iască scandal. Dacă iese scandal atunci nu mai poți face nimic și președintele trebuie să își dea demisia. A ținut în casă o lună de zile oameni care trebuia să meargă pe afară”, a declarat constituționalistul Gheorghe Iancu.

Iohannis, aşteptat să emită decretul de prelungire a stării de urgenţă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, că va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul acestei săptămâni.

„Sunt lucruri care se mişcă, însă, trâgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”, a afirmat Iohannis.

În 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a emis un prim decret privind instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile, această perioadă urmând să se încheie marţi.

Conform Legii privind decretarea stării de urgenţă şi a stării de asediu, în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, preşedintele României, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite şi poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, preşedintele solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.

În situaţia în care Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea.

38 comentarii la “Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu: Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României este neconstituțional

 1. Dar sa mori este constitutional, domnule fost „avocat al poporului”?
  Pana cand mai manipulati acest popor?
  De cate ori ati intervenit cand PSD-ul isi batea joc de noi?

  1. Lasa propaganda politruca , nu intereseaza pe nimeni, daca ai avea ceva de spus cu seriozitate ai aduce si contraargumente.

    1. Voi sunteti chiar retardati mintal? Va omoara astia, au dus tara in faliment si tot cu ciuma rosie o frecati, cretinilor? Dumnezeule mare, nu am vazut asa neam cu atatea vite niciunde in lume. Vita virtuala, daca v-ar gaza astia maine, ultimele cuvinte ar fi jos ciuma rosie, imbecililor!

  2. Tanțo, jet de aici ca nu ne interesează aberațiile haștagoților. Daca ACUM, in genocidul asta tu o tii langa cu PSD, nu te pot invita decat sa te duci naibii de proasta.

  3. LA MUNCA cu MASCA de ce mai mergem ?
   DE PROSTI…
   Si atunci la BISERICI si AFARA cu masca si distanta intre noi si FARA Declaratie de sters la CUR DE CE NU AVEM VOIE ???
   De DOBITOCI..

 2. Amenzile acestea ABUZOVE cand vor fi RETURNARE PROSTILOR care le-au platit ????
  De ce SECURISTI ies la pensie SPECIALA la 55 de ani si FRAIERI care raman fara locuri de munca si Hrana sunt HARTUITI si FUGARITI si voi nu FACETI NIMIC CONCRET.
  TOTI CARE SE INBOLNAVESC sunt din cauza Cadrelor Medicale care se pare ca INTENTIONAT sunt Trimisi la MUMCA ca sa faca vanzare cat mai multa la Tratamentele Covid si aici NU INTERVINE NIMENI.
  O sa fie si cazurile acestea ca si 1989 si COLECTIV si multe altele care nu au REZOLVARE pentru PROSTI.

 3. KLAUS Iohannis da lovituri dupa lovituri statului roman, stat membru NATO, lovituri date dupa metode de mare criminalitate stalinist/nazista si aceasta cu complicitatea cozilor de topot mafiote din PNL/URS/PMP-iste. Citat: ” DECRETUL LUI IOHANNIS ESTE LOVITURA DE STAT – Iata argumentatia juridica fara cusur care demonstreaza ca prin decretul privind instituirea starii de urgenta Klaus Iohannis si Ludovic Orban au uzurpat puterea Parlamentului, au interzis functionarea Justitiei si a Ministerului Public, cu afectarea grava a drepturilor omului. Avocatul Corneliu-Liviu Popescu: „Pentru Presedinte trebuie sa atraga raspunderea constitutionala penala a condamnarii pentru inalta tradare”.
  https://www.luju.ro/decretul-lui-iohannis-este-lovitura-de-stat-iata-argumentatia-juridica-fara-cusur-care-demonstreaza-ca-prin-decretul-privind-instituirea-starii-de-urgenta-klaus-iohannis-si-ludovic-orban-au-uzurpat-puterea-parlamentului-au-interzis-functionarea-justitiei?fbclid=IwAR256TVGBnOPKuAg65ACM0bJ0OQ5subadDEs5v2JR4EBte0kD-da5IAa9gc

 4. MAI GHEORGHE IANCU – MA PROSTUL DRACULUI ! ! ! ! MAI CITESTE INCA O DATA ART. 53 , CAND O SA-L INTELEGI O SA-TI DAI SEAMA CAT DE PROST ESTI = ESTI PROST FACUT GRAMADA ; PROSTANACULE ; TOCMAI ART. 53 JUTIFICA LEGALITATEA DECRETULUI

  1. Problema e că tu chiar de o citești de o mie de ori văd că tot nu o înțelegi ! Lasă asta,continuă-ți treaba în saivan !

  2. Ia luminează-ne tu cu art. 53! Argumentează! Cum justifică acest articol „legalitatea” decretului 195/2020? Arată-ne cât de inteligent ești tu și cât de slabi în capac sunt alții! Aștept argumentațiile tale, d.p.d.v. juridic!

 5. Da este grav, Domnul Președinte Iohannis este răspunzător de acest hahos, vă fi judecat ca si comandant al forțelor armate romane vă fi judecat de tribunalul militar. În situația asta starea de urgență trebuia dată de comandantul de corp de armată.

 6. Iată și mult „comentatul” articol din Constituție

  Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
  (1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns NUMAI PRIN LEGE şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  (2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.

 7. Băi boul bălții!Unde ai fost când încasai salariul de avocat al poporului?Sau nu-ți mai ajunge pensia ?Decretul este aprobat prin lege de trântori ca tine din Parlament.

 8. Sa inteleg, presedintele trebuia sa anunte din doua randuri starea de urgenta si dupa aia sa asteptam pe parlamentari sa se reuneasca cand or putea(bietii de ei) ca sa ne spuna ce drepturi se restrang. Daca nu exista cvorum, poate trece intre timp si epidemia.
  Mai sunteti din astia?

  1. Presedintele nu promulga legi! El doar le semneaza. Daca presedintele ar promulga legi , atunci care este rolul parlamentului?

 9. Domnule Iancu,sa stiti ca va dau dreptate ca instituirea acestor stari de urgenta sunt ilegale si neconstitutionale.Pe langa cele semnalate ataca drepturile omului.Nu va mai luati dupa ceilalti comentatori care cred in minciunile provenite de la Iohannis,Vela,Ciolacu,Arafat,Rafila.Cei care se incred in minciunile acestora si in covid 19 inseamna ca sunt foarte bogati si sustin ca noi sa saracim peste limita.Sa invete intai ca acest Covid19 nu exista.e o inventie a chinezilor ca sa minta toata omenirea.Iohannis aluat mita de la chinezi ca sa ne minta.Habar n-aveti

 10. LA MUNCA cu MASCA de ce mai mergem ?
  DE PROSTI…
  Si atunci la BISERICI si AFARA cu masca si distanta intre noi si FARA Declaratie de sters la CUR DE CE NU AVEM VOIE ???
  De DOBITOCI..

 11. SI CUM PUTEM SA NE OPUNEM?

  CAND „STRUCTURILE” SI „SERVICIILE” AU ISTERIZAT POPULATIA?! CAND TUTUROR LE TATAIE CURUL DE FRICA, SI NU MAI GANDESC LOGIC? CAND NIMENI NU VREA SA INTELEAGA CA VIRUSUL E IN POPULATIE, CA PROBABIL ORICINE AJUNGE LA SPITAL DIN ORICE CAUZA IL ARE, IAR STRUCTURILE DE PARTID SI DE STAT SE FOLOSESC DE ASTA PENTRU A MANIPULA POPULATIA IN TEROARE SI FRICA?!

  Toata prostia cu mastile si cu „protectia” nu inseamna decat bani aruncati 😉 . Dovada cea mai clara e ca aia din structurile de forta nu o poarta. Nici Ciolanis nu mergea cu ea, poate doar daca-i sugereaza aia de la manipulare sa faca si circul asta… ;).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *