Skip to content
Politică

Fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, nu crede în varianta anticipatelor: Demisia lui Orban nu este suficientă, PSD are majoritatea în Parlament

digi24.ro

Juristul Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a precizat în exclusivitate pentru PSNews.ro că alegerile anticipate sunt posibile doar dacă se întrunesc condițiile prevăzute în Constituție. Acesta s-a declarat sceptic cu privire la acest demers, spunând că PSD deține majoritatea în Parlament, iar demisia premierului Orban nu ar fi suficientă.

Alegerile anticipate sunt posibile doar dacă se întrunesc condițiile prevăzute în Constituție. Adică să nu se reușească de două ori formarea guvernului, nu să își dea Ludovic Orban demisia. Orban poate să își dea demisia și să se formeze alt guvern, asta nu înțeleg ei”, a declarat juristul pentru PSnews.ro.

Întrebat de ce consideră că liberalii au început tocmai acum acest demers, Gheorghe Iancu a spus că decizia a venit după ce ”ei (liberalii – n.r.) au văzut că măsurile pe care le iau nu sunt aprobate în Parlament”, unde nu au majoritate. ”Știți foarte bine, majorarea cu 100% a alocațiilor, o să fie probabil și o moțiune de cenzură. Lor le este frică în acest moment”.

De asemenea, Gheorghe Iancu a apreciat că sondajul de opinie, în care PNL este cel mai bine poziționat, a fost un argument hotărâtor în favoarea anticipatelor.

„Cu siguranță are legătură și cu sondajul. Totuși, până la sondajul de opinie trebuie să treacă de Parlament. De fapt nu trebuie să treacă de Parlament. PSD are acum majoritate fără discuție. Deci momentan nu are rost să discutăm de alegeri și de sondaje privitoare la alegeri, dacă nu este dizolvat Parlamentul. În plus, în momentul de față pare că s-au întors mulți pesediști la bază, ultimul fiind Tudose. Ei ar trebui să se gândească înainte de a face ceva, înainte de a lua măsuri. De acord că sondajul contează, dar trebuie să se ajungă mai întâi la alegeri, să se dizolve Parlamentul și acum, repet, PSD are majoritate în Parlament”, a precizat Gheroghe Iancu pentru PSNews.ro

Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat vineri, după întâlnirea pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis, că au hotărât împreună că cel mai bine pentru România este să fie organizate alegeri anticipate. Ludovic Orban a spus că nu dorește să dezvăluie acum strategia prin care se va ajunge la alegeri anticipate, dar că vor căuta cele mai bune soluții.

„O spun clar: președintele Românei și cu mine am hotărât că cel mai bine pentru România este să organizăm alegeri anticipate”​, a declarat Orban, argumentând că românii au arătat prin voturile date la referendum și la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2019 că „nu mai vor PSD la putere”.

„La ora actuală Parlamentul este dominat de PSD și acționează ca o frână la adresa Guvernului”, a spus Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *