Skip to content
Politică

Mihai Necolaiciuc, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti la 4 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, in dosarul in care era acuzat de deturnare de fonduri. Decizia este definitivă.

In acest dosar, Necolaiciuc a fost achitat in prima instanta de Judecatoria Sectorului 1.

Mihai Necolaiciuc a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pe 12 mai 2011 în cel de-al patrulea dosar, în care este acuzat de deturnare de fonduri.

În acelaşi dosar a mai fost deferită justiţiei şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CNCFR în perioada 26 noiembrie 2001 – 10 octombrie 2003.

În sarcina celor doi, procurorii au reţinut infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii au reţinut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea ‘Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor’, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

‘În ceea ce priveşte CNCFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi/consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei’, arată DNA într-un comunicat, citat de romaniatv.net.

În aceste condiţii, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001 – ianuarie 2003, inculpaţii Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CNCFR, şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Necolaiciuc, sub acoperire pentru FBI

Necolaiciuc a fost extrădat din Statele Unite în 2011. RISE Project a descoperit în documentația aferentă procesului pentru extrădare că Necolaiciuc ar fi fost inclusiv de acord să devină informator al FBI în Venezuela pentru a nu fi trimis înapoi în România. Traducătoarea angajată să intermedieze discuția dintre Necolaiciuc și FBI a declarat acest lucru în fața justiției americane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *