Skip to content
Politică

Fostul judecător al Curții Constituționale, Toni Greblă, propunerea PSD pentru Prefectura Capitalei

Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul judecător al Curții Constituționale (CCR), Toni Greblă, va fi propunerea PSD pentru Prefectura Capitalei, au precizat surse social-democrate pentru PS News. Coaliția PNL-PSD-UDMR a stabilit că PSD este partidul care va da prefectul Capitalei.

PS News a încercat să obțină o reacție din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pe acest subiect, însă acesta nu a răspuns solicitărilor noastre până la momentul publicării acestei știri.

Cine este Toni Greblă

Toni Greblă (n. 30 decembrie 1953, Sadova, Dolj, România) a fost judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015 și Secretar General al Guvernului Dăncilă între 2018 și 2019. În februarie 2022, presa scria că Toni Greblă a fost numit administrator al Companiei de Drumuri. Numirea s-a făcut prin Adunarea Generală a Acționarilor CNAIR, practic la decizia ministrului de resort Sorin Grindeanu.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, datată iulie 2020, acesta are, împreună cu soţia sa, un teren intravilan la Târgu Jiu, în suprafaţă de 700 de metri pătraţi, cumpărat în 1997. Toni Greblă mai are un autoturism Peugeot, din 2003 şi un Mercedes GLC, fabricat în 2018, ambele cumpărate.

Acuzat de corupție de DNA, achitat definitiv de Curtea Supremă

Fostul judecător la CCR a fost achitat definitiv de instanța supremă, pentru acuzațiile de corupție aduse de procurorii DNA. Și ceilalți inculpați din dosar au fost achitați de completul de 5 judecători.

Instanța supremă a respins apelul procurorilor DNA și a menținut astfel decizia completului de trei judecători, care îl achitase pe Toni Greblă.

Unul dintre judecători a făcut opinie separată, cerând condamnarea lui Greblă la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, aceeași pedeapsă fiind cerută și pentru Ion Bîrcină, pentru cumpărare de influență.

În mai 2018, instanța supremă îl achitase pe Toni Greblă pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii. Procurorii DNA l-au acuzat pe Toni Greblă că, în perioada 2010-2015, pe când era senator PSD și apoi judecător la Curtea Constituțională, i-ar fi cerut omului de afaceri Ion Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism BMW Seria 5, în valoare de peste 56.000 de euro.

Toni Greblă mai era acuzat că ar fi primit folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 lei, suma de 1.200 de lei, materiale electorale pentru campania din alegerile parlamentare din 2012 pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 lei. În schimb, Greblă i-ar fi promis lui Bîrcină că va interveni la unii funcţionari publici din cadrul firmelor de stat, ministerelor și altor autorități, pentru a urgenta și a facilita obținerea de contracte cu statul pentru firmele lui Bîrcină (energie, transport de fier vechi). DNA a mai acuzat că Greblă ar fi primit de la omul de afaceri foloase electorale necuvenite de 100.000 de euro în campaniile electorale.

De la un alt om de afaceri, Greblă a fost acuzat că a primit foloase necuvenite, inclusiv contravaloarea a 80 de struți și reconstruirea unei ferme, pentru a-i facilita acestuia contracte cu statul. Când a fost pus sub urmărire penală de DNA în acest dosar, Toni Greblă a fost forțat să demisioneze din funcția de judecător la Curtea Constituțională. Totul s-a petrecut la scurt timp după ce CCR răsturnase o lege sprijinită de SRI, care ridica controverse privind drepturile cetățenilor, iar astfel au apărut speculații că dosarul de la DNA al lui Greblă ar fi avut legătură cu eșecul SRI la CCR.

„A fost o perioadă de patru ani și jumătate de calvar”

„Acum este la cald să judec în profunzime. Am avut o perioadă de patru ani și jumătate de calvar alături de familia mea. Era vorba de prejudiciul carierei mele. După ce mă voi liniști, voi vedea. Nu știu cum am putea să recuperăm toți acești ani de chin. Voi analiza cu luciditate, având în vedere şi funcţia pe care o exercit în prezent. Şi sper să iau cea mai bună decizie – să nu mă pripesc, să fiu un om echilibrat. Din păcate, alţii nu au procedat la fel cu mine”, a declarat Toni Greblă după aflarea sentinţei.

Întrebat de ce i s-a deschis acest dosar când era judecător CCR, Greblă a răspuns: „Anumiţi oameni care nu mai reprezentau instituţiile în care lucrau s-au crezut Dumnezei şi au vrut să pună la punct toate celelalte instituţii ale statului român. Rămăsese CCR neatenţionată în legătură cu faptul că deciziile ar trebui luate în altă parte şi conform cu interesele unora. Din acest motiv, au vrut să dea un exemplu şi CCR. Iar au acum mă felicit pentru faptul că imediat mi-am dat demisia din CCR pentru a apăra Curtea şi ea să poată să-şi exercite responsabilităţile”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *