Skip to content
Politică

Fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, pune punctul pe ”i”: Riscurile de avea un război pe teritoriul național sunt foarte mici!

monitorulcj.ro

Fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu reacționează în urma afirmației lui Gabriel Leș, potrivit căreia România ar avea mari probleme în situaţia unui război. Acesta a declarat, luni, pentru PSNews.ro că România ar avea sprijinul NATO într-o astfel de situație, dar că și că  riscurile izbucnirii unui război național sunt ”foarte mici”.

”În primul rând, România nu este nevoită să ducă războaie de una singură, că de aia facem parte dintr-o alianță militară să zicem, din NATO. Deci NATO este cel care va duce un război în caz de agresiune împotriva României și nu România de una singură. Acum într-adevăr, România are de dat și capabilități militare la forța NATO cu care s-a angajat în momentul aderării și pe parcurs.

O parte dintre aceste capabilități au fost în stare să le pună la dispoziție până acum, iar o parte nu au fost puse niciodata la dispoziția NATO și ar fi timpul să facem demersurile necesare pentru a îndeplini acest angajament.

Riscurile de avea un război pe teritoriul național sunt foarte mici. Dar dacă un asemenea risc, s-ar transforma într-o amenințare, sunt convins că Alianța Nord Atlantică ar interveni iar în România”, a spus Teodor Atanasiu.

Actualul ministru al Apărării,  Gabriel Leș a spus că, deși  Armata are stocuri de armament şi muniţie pentru a rezista până la intervenţia partenerilor din NATO, România  ar avea mari probleme în situaţia unui război.

Situaţia nu este una foarte simplă. Dacă ajungi la situaţia de război, lucrurile se complică foarte urgent. Binenţeles că Armata Română are stocuri, de armament, de muniţie, pentru a rezista astfel încât, conform regulilor, să poţi rezista până vin partenerii să te susţină (…) Noi putem să respectăm regulile la acest moment„, a spus Gabriel Leş.

Acesta a subliniat că suntem parte din NATO şi asta ne va ajuta în perspectiva unui posibil conflict armat.

 „We are NATO. Suntem în perioada în care sărbătorim 15 ani de când suntem în NATO. Atacul asupra unuia este atacul asupra tuturor şi eu cred în acest lucru. Noi suntem pregătiţi, nu suficient, şi de aceea încercăm să grăbim toate achiziţiile de produse militare de care avem nevoie„, a arătat Gabriel Leş, într-un interviu pentru Realitatea TV.

Gândiţi-vă că, din păcate, şi o spun cu mare amărăciune în suflet, pentru o muniţie oarecum mică, pentru calibre foarte mici, la momentul acesta, nu facem nimic în ţară, decât asamblarea unei astfel de muniţii. În acest moment, pulberea se cumpără. Sunt pornite proiecte foarte ambiţioase, inclusiv pentru fabrica de pulberi de la Făgăraş. Este obligatoriu să avem o fabrică care să producă anumite lucruri, care sunt de importanţă majoră. Fabrica de la Făgăraş este prioritatea zero„, a adăugat ministrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *