Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader susţine că noul Cod penal a consacrat soluţii neconstituţionale

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader a susţinut, miercuri, că noul Cod penal a consacrat „multe soluţii legislative neconstituţionale” şi are „omisiuni”.

Toader, rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a făcut aceste declaraţii cu prilejul primii titlului de de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

„Noul Cod penal, din păcate, a consacrat multe soluţii legislative neconstituţionale, declarate astfel de instanţa de contencios constituţional. (…) Nu-i problemă că o normă din cod este neconstituţională în abstract, problema e că o soluţie neconstituţională se aplică celor implicaţi în procese, indiferent de natura lor, cu reglementări contrare legii fundamentale. (…) Acest nou Cod penal a avut şi are (…) multe omisiuni legislative”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, Codul penal conţine „numeroase” soluţii legislative neconstituţionale, care se bucură de prezumţia relativă de constituţionalitate, dar pe care nici judecătorul constituţional nu le poate îndrepta până când nu este sesizat cu o excepţie ridicată direct în faţa instanţei de judecată sau de către Avocatul Poporului.

El a semnalat, totodată, aspectul practicii judiciare neunitare, apreciind demersurile Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie pentru a îndrepta această situaţie prin promovarea de recursuri în interesul legii şi hotărâri prealabile.

Totodată, Toader a mai susţinut că există „o anumită tensiune” între Curtea Constituţională şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Instanţa constituţională a invalidat şi invalidează numeroase dezlegări date prin hotărâri prealabile recursului în interesul legii, adică instanţa constituţională invalidează dezlegarea dată de Înalta Curte. (…) Mai observăm şi reacţia inversă, care eu cred că e şi mai nefirească, când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie iese din matca acelor competenţe date de Constituţie şi legea de organizare şi reinterpretează decizii ale Curţii Constituţionale. Mai constatăm existenţa unei tensiuni similare între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, Curtea Constituţională, pe de altă parte, şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pe de cealaltă parte”, a adăugat Tudorel Toader.

Rectorul Academiei de Studii Economice, Nicolae Istudor, a afirmat că acordarea titlului de Doctor Honoris Causa reprezintă o recunoaştere a contribuţiilor „remarcabile” ale lui Tudorel Toader la susţinerea şi dezvoltarea învăţământului şi cercetării ştiinţifice din România.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: