Skip to content
Sănătate

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, susține continuarea vaccinării cu AstraZeneca: Orice vaccin poate avea efecte adverse

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Contactat de PS News, fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, atât timp cât se va realiza o monitorizare atentă a populației vaccinate, este de acord cu continuarea campaniei de imunizare cu serul AstraZeneca, în pofida faptului că alte state precum Franța, Germania, Spania sau Portugalia au suspendat vaccinarea cu acest tip de vaccin din cauza riscului apariției unor efecte adverse grave.

„Comitetul Național de Coordonare și Guvernul României au luat decizia de a continua vaccinarea fără loturile care erau încriminate. Germania, Italia, Franța au renunțat la vaccinarea cu AstraZeneca mergând pe Pfizer, Moderna și așteaptă și Johnson and Johnson.

" "
" "

Din punctul meu de vedere, atât timp cât reușim să ținem sub control tot ceea ce înseamnă reacții secundare, simptomatologie apărută în mod real din cauza vaccinului, atunci vaccinarea poate continua. În măsura în care avem anumite măsuri sau dubii în ceea ce privește efectele secundare ale vaccinului atunci cred că Comitetul Național de Vaccinare trebuie să ia niște decizii.

Orice vaccin poate avea efecte adverse. Noi trebuie să le reevaluăm pe toate. Suntem la un vaccin nou apărut, unde avem primele trei faze de cercetare. Faza de vaccinare în masă este a patra etapă, cea de farmacovigilență, în care raportăm anumite efecte secundare sau reacții adverse pe care nu le-am găsit în primele trei faze. Aici se vor raporta alte simptome, alte reacții care nu au fost raportate în primele trei faze, pentru că acum este un eșantion mare, întreaga populație”, spune fostul ministru.

Acesta a susținut că este de acord cu continuarea campaniei de vaccinare cu AstraZeneca atât timp cât toate măsurile de monitorizare a populației vaccinate se vor desfășura corect.

„Eu sunt de acord cu continuare vaccinării cu serul AstraZeneca și recomand supraveghere la tot ce înseamnă proces de vaccinare, precum și evaluarea fiecărui lot care intră în țară și aici mă refer de la perioada aceea scurtă de timp, unde persoana care vine să și facă vaccinarea mai așteaptă 15 minute după pentru a vedea dacă are efecte imediate. Pe lângă asta, persoanele trebuie să fie monitorizate de medicul de familie în următoarea perioadă. Putem avea reacții adverse imediate sau tardive, locale sau sistemice generale. Dacă asta se respectă, eu sunt de acord cu vaccinarea”, a conchis Nelu Tătaru.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *