Skip to content
Sănătate

Fostul ministru al Sănătății Victor Costache: Între 200 și 300 de pacienți COVID pot fi transferați în străinătate

Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătății Victor Costache propune un plan de măsuri urgente care ar trebui luate pentru a încetini actualul val pandemic care riscă să colapseze sistemul sanitar din România. Consilierul premierului Cîţu a menționat și gravitatea faptului că avem o criză politică suprapusă peste cea medicală.

Din păcate acest val patru a coincis cu o criză politică fără precedent, iar în timp ce populația noastră este decimată de valul patru al pandemiei de COVID-19, alții și-au făcut jocurile politice și și-au împins carierele, subminând orice tentativă de organizare a sistemului sanitar. Suntem cred că singura țară din Europa unde speranța de viață a unui ministru al Sănătății este de 5 luni și a unui prim-ministru de sub 12 luni.„, a declarat Victor Costache la Antena 3.

Trebuie să se lucreze în două direcții, să se accelereze campania de vaccinare, să crească încrederea populației din România în campania de vaccinare care a fost subminată sistematic în scopuri din păcate patetice și politice. A doua direcție în care trebuie acționat urgent este de a salva cât mai multe vieți. 

În condițiile unuia dintre cele mai puțin performante sisteme sanitare din Europa, puțin finanțat și cu foarte multe hiper-reglementări birocratice și legislative care împiedică actul medical, suntem departe de a fi o țară europeană care își pune pacienții în centrul sistemului„, a subliniat fostul ministru al Sănătății.

Transferarea pacienţilor în străinătate pentru ATI este una dintre propunerile concrete făcute de Victor Costache. „În momentul de față avem peste 1500 de pacienți în terapiile intensive din România și acest număr este în creștere. Este firesc să activăm mecanismele europene de solidaritate sanitară. Sunt țări care sunt disponibile să ne ajute – Ungaria, Austria, Germania și Franța sunt doar câteva dintre ele. Între 200 și 300 de pacienți ar putea fi transferați în străinătate, astfel s-ar ușura munca colegilor noștri de la ATI„, a mai precizat fostul ministru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *