Skip to content
Externe

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, descifrează mizele întâlnirii istorice dintre Biden și Putin. La ce schimbări să ne așteptăm

Inquam Photos/Virgil Simonescu

Contactat de PS News, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a explicat care sunt mizele întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin care se va desfășura la Villa La Grange de pe malul lacului Geneva. Diaconescu este de părere că, în afară de a asculta propunerile ce vin din partea Statelor Unite, Putin nu va „avea o reacție care să presupună un anumit tip de dialog sau concesie”.

„Este un Summit interesant din multe puncte de vedere, însă trebuie discutat din perspectiva ambilor participanți. În opinia mea, Kremlinul nu își dorește resetarea sau relaxarea relațiilor cu Occidentul, în speță cu Statele Unite, deci nu trebuie să ne facem iluzii din această perspectivă pentru că relațiile de adversitate vor continua. În egală măsură conceputul unilateral din partea Federației Ruse este exclus.

Din ceea ce rezultă din perioada de pregătire în legătură cu această întâlnire, Federație Rusă practic nu dorește să se legitimizeze prin întâlnirea cu Biden. Ceea ce poate face Rusia singură reprezintă linia politică fundamentală la nivel global, asta dacă la un moment ajunge în situația de a se afla împotriva intereselor SUA. Nu trebuie exagerată importanța acestei întâlniri.

Biden are mandatul tuturor statelor occidentale din spațiul Euro-Atlantic pentru a avea o discuție de fond cu Vladimir Putin, antamând toate elementele care astăzi se află în dezbatere între Federația Rusă și zona Occidentală. Sigur că se va referi și la teme interne din Federația Rusă cum ar fi cazul Navalnîi, sau deciziile militare privind desfășurarea în jurul Ucrainei, dar în afară de a asculta, nu mă aștept ca președintele Putin să aibă o reacție care să presupună un anumit tip de dialog sau concesie.

Evident, evoluțiile pe care le vom putea remarca vor fi cele ce vizează controlul armamentelor nucleare. Se va da un mandat de negociere în continuare, atât către partea rusă cât și pentru cea americană pentru a continua dialogul în speranța încheierii unor acorduri corespunzătoare și pentru reluarea relațiilor diplomatice pentru că într-un precedent istoric, diplomații celor două state nu mai sunt în acest moment prezenți la post, deci este de așteptat ca deschiderea în plan diplomatic să fie una dintre concluziile acestei întâlniri, dar șansele sunt sunt însă minime, din multe puncte de vedere, să avem hotărâri de substanță pe care cei doi lideri să fie în măsură să le poată lua”, conchide Cristian Diaconescu.

Amintim că toți ochii sunt ațintiți astăzi spre Elveția, acolo unde Joe Biden și Vladimir Putin sunt așteptați să se întâlnească la Villa La Grange de pe malul lacului Geneva. Întâlnirea oficială între cei doi președinți are loc într-un moment în care relațiile dintre Rusia și SUA au ajuns la un nou punct critic, demn de epoca Războiului Rece.

Întrevederea cu președintele rus este ultimul eveniment de pe agenda turneului european realizat de președinte american Joe Biden în ultima săptămână și în urma căruia au fost adoptate niște poziții mult mai clare din partea Occidentului față de abuzurile regimurilor autoritare din Rusia și China.

Pe masa discuțiilor se vor afla subiecte complicate, precum evitarea unei confruntări directe între cele două țări, cazul Navalnîi și respectarea drepturilor omului, situația din Belarus, războiul din Ucraina și atacurile hackerilor ruși, însă nimeni nu se așteaptă la un rezultat major în urma discuțiilor, având în vedere că diferențele dintre Casa Albă și Kremlin par să fie în prezent ireconciliabile în ceea ce privește o gamă extrem de largă de probleme, după cum indică Foreign Policy.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *