Skip to content
Politică

Fostul ministru Marcel Boloș, detalii din culisele negocierilor cu Bruxellesul: Nu trebuie să execuți imediat ce spune Comisia Europeană

Inquam Photos / Octav Ganea

Contactat de PS News, fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, susține că sunt necesare lungi negocieri între România și Comisia Europeană (CE) pentru decontarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR), iar dacă CE respinge un capitol, de exemplu irigațiile, asta nu înseamnă că Guvernul trebuie să și renunțe la el.

„Procesul de negociere cu Comisia Europeană nu este unul foarte simplu, unde tu spui ce dorești și ei execută. Ei sunt cei care aprobă ceea ce ai solicitat. Sunt anumite etape ale negocierii care trebuie susținute din parte Guvernului, și aici mă refer inclusiv la partea de autostrăzi, la parte de irigații, la partea de distribuție a gazelor naturale, la partea de modernizare a localităților urbane. Toate acestea nu sunt lucruri foarte ușor de realizat.

Eu sunt de părere că foarte relevant în toată negocierea este finalul lucrurilor pe care urmărești să le obții. Este mai puțin relevant modul în care primește Comisia modul de negociere decât cât de relevant este ceea ce obții în urma procesului de negociere. Dacă obții autostrăzile pentru a le realiza, dacă obții să dezvolți distribuția gazelor naturale, dacă reușești să faci sistemele de irigații așa cum le-a făcut Germania și Portugalia, niște sisteme de irigații pentru a conserva ecosistemele naturale, cred că cel mai relevant este ceea ce obții în urma procesului de negociere.

Se formează păreri în procesul de negociere și sigur că pot fi critici din partea Comisiei, dar eu îmi aduc aminte de negocierea pe care am purtat-o pentru gazele naturale când am negociat cu Comisia Europeană 6 luni pentru a ne aproba, și sigur că nu ne-au privit cu ochi buni, dar într-un final au fost de acord cu introducerea gazelor naturale, chiar dacă procesul de negociere a fost unul foarte dificil”, spune Boloș.

De asemenea, acesta susține că pe lângă reformele care se cer pentru PNRR, România are nevoie de o dezvoltare serioasă pentru a depăși decalajele „pe care le are față de alte state membre ale Uniunii Europene”.

”Dacă privești din exterior, e posibil să pară straniu toată partea aceasta de negociere și e posibil să nu fie privită cu ochi buni din partea Comisiei, dar depinde ce argumente ai în procesul de negociere și cum finalizezi, pentru că un singur lucru este clar: dacă Comisia spune, spre exemplu, că nu acceptă sistemele de irigații, nu trebuie imediat să execuți și să scoți din PNRR sistemele de irigații doar pe acest motiv. Trebuie să vezi care sunt argumentele Comisiei pentru că, până la urmă, este vorba despre o parte de grant și o altă parte de împrumuturi.

Să nu uităm că, pe componenta de împrumuturi, banii se dau înapoi, deci practic este nevoie de argumente pentru a putea negocia și pentru a-ți impune punctul de vedere, având în vedere că finalitatea înseamnă dezvoltarea infrastructurii localităților urbane, înseamnă metrou, înseamnă linie de cale ferată, înseamnă kilometri de autostrăzi. Sigur că reformele contează foarte mult în opinia Comisiei Europene, dar țara noastră are nevoie de dezvoltare serioasă pentru a recupera decalajele pe care le față de alte state membre ale Uniunii Europene”, spune Marcel Boloș.

1 comentariu la “Fostul ministru Marcel Boloș, detalii din culisele negocierilor cu Bruxellesul: Nu trebuie să execuți imediat ce spune Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *