Skip to content
Republica Moldova

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a fost eliberat din închisoare

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova Vlad Filat a fost eliberat din închisoare, marți, după ce a petrecut doar patru ani în detenţie din cei nouă ani la care a fost condamnat, în iunie 2016, pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, informează adevarul.ro,

La 30 iulie 2019, cererea avocaţilor lui Vlad Filat privind reducerea pedepsei pentru fostul prim-ministru a fost admisă de Judecătoria Chişinău. Realitatea.md scria atunci că pedeapsa lui Vlad Filat a fost redusă cu 685 de zile, adică 1 an şi 10 luni.

La baza încheierii ar fi stat hotărârea CEDO privind condiţiile de detenţie. Potrivit Codului de Procedură Penală, persoanele deţinute cel puţin zece zile în condiţii inumane ori degradante pot solicita reducerea pedepsei sau despăgubiri băneşti.

Vlad Filat s-a plâns la CEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată.

Vlad Filat a fost reţinut în octombrie 2015 şi condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, bani ce ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat a pledat nevinovat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *