Skip to content
Internațional

Fostul premier Netanyahu, somat să evacueze reşedinţa oficială

Facebook/BenjaminNetanyahu Facebook

Noul prim-ministru al Israelului, Naftali Benet, i-a dat termen de două săptămâni predecesorului său în funcţie, Benjamin Netanyahu, pentru a evacua reşedinţa oficială a şefului guvernului de pe strada Balfour din cartierul Rehavia din Ierusalim.

Aparent, Netanyahu, care ocupă imobilul respectiv de 15 ani, dintre care ultimii 12 ani consecutiv (1996-1999 şi 2009-2021), întârzie mutarea, ceea ce l-a determinat pe Benet să-i trimită vineri un mesaj liderului opoziţiei pentru a părăsi reşedinţa în maximum două săptămâni, relatează sâmbătă presa israeliană, citată de EFE.

Benet, liderul partidului Yamina şi un ultranaţionalist religios, va ocupa funcţia de prim-ministru în primii doi ani de legislatură, până în august 2023, când va preda funcţia partenerului său de coaliţie, centristul laic Yair Lapid, liderul formaţiunii Yesh Atid (Există un viitor) şi arhitect al aşa-numitului „executiv al schimbării”.

Noul premier nu are intenţionează să se mute cu familia pe strada Balfour din Ierusalim, dar va rămâne în casa lor din Raanana, un oraş bogat la nord de Tel Aviv, pentru ca cei patru copii ai săi să nu fie nevoiţi să-şi schimbe şcoala. El intenţionează însă să folosească reşedinţa oficială în zilele când activitatea guvernului îl va reţine la Ierusalim, precum şi pentru evenimente oficiale şi pentru a primi demnitari străini.

Potrivit Agerpres, presa israeliană a comunicat săptămâna aceasta – citând surse anonime din cabinetul Netanyahu – că acesta ar fi ordonat echipei sale să distrugă unele documente confidenţiale pe care le păstra în reşedinţa oficială duminica trecută, când parlamentul a validat guvernul schimbării.

Fostul premier şi soţia sa Sara intenţionează să se mute la casa lor de vacanţă din Cezareea, un oraş de coastă, timp de câteva luni, în timp ce apartamentul lor din Ierusalim va fi amenajat cu echipamente speciale de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *