Fostul premier Robert Fico a încheiat un acord pentru formarea unei coaliţii guvernamentale

Fostul premier slovac Robert Fico şi partidul său au semnat luni un acord de coaliţie pentru a forma un nou guvern care probabil nu va mai fi extrem de preocupat de reducerea rapidă a deficitului bugetar mare, dar va urmări în schimb să reducă sprijinul acordat vecinului ucrainean, relatează Reuters.

Robert Fico, prim-ministru care s-a aflat de trei ori la putere, ultima dată în 2018, a câştigat alegerile din 30 septembrie cu promisiuni de a opri ajutorul militar acordat de Slovacia Ucrainei, adoptând în acelaşi timp o poziţie dură în ceea ce priveşte migraţia ilegală şi creşterea preţurilor.

El susţine necesitatea unor negocieri de pace pentru Ucraina în timp ce aceasta se luptă cu o Rusie agresoare – o linie similară cu cea a premierului ungar Viktor Orban, dar respinsă de Kiev şi de aliaţii săi occidentali, care spun că acest lucru nu ar face decât să încurajeze ambiţiile teritoriale ruse.

Partidul populist şi de stânga al lui Fico, SMER-SSD, a ajuns săptămâna trecută la un acord cu HLAS (Vocea), formaţiune de centru-stânga, şi cu Partidul Naţional Slovac (SNS), naţionalist, pentru a forma o coaliţie care va avea 79 din cele 150 de locuri din parlament.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: