Skip to content
Politică

Fostul preşedinte al CJ Brăila a fost liberat condiţionat. A executat doar două luni din pedeapsa de 3 ani şi 8 luni de închisoare la care fusese condamnat

Adevarul

Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat pentru conflict de interese, fiind găsit vinovat pentru finanţarea ilegală a două cluburi din Brăila, prin intermediul cărora ar fi obţinut foloase patrimoniale necuvenite în valoare de aproape două milioane de lei pentru o societate la care este acţionar majorita, scrie Adevarul.

Tribunalul Galaţi a decis printr-o decizie definitivă, pronunţată pe 22 august, liberarea condiţionată a lui Gheorghe Bunea Stancu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, condamnat pe 28 iunie de către  Curtea de Apel Galaţi la trei ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru conflict de interese în formă continuată. Gheorghe Bunea Stancu a executat doar două luni din pedeapsă, judecătorii motivându-şi decizia printr-o prevedere a Codului Penal, ce vizează contopirea pedepselor pentru infracţiuni concurente.

Fostul preşedinte al CJ Brăila comisese fapta pentru care a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare înainte de condamnarea definitivă pe care o primise într-un alt dosar penal pentru fapte asimilate infracţiunilor de corupţie. În acest din urmă caz, Gheorghe Bunea Stancu primise trei ani de închisoare, din care a executat un an şi 4 luni de închisoare. Procurorii anticorupţie gălăţeni l-au acuzat pe Gheorghe Bunea Stancu că a finanţat doua cluburi sportive în perioada în care era preşedintele CJ Braila. Este vorba de SC Club Fotbal Braila SA şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila, care ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 7.492.360 de lei din bugetul Consiliului Judeţean Brăila. Fostul preşedinte al CJ Brăila a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată şi conflict de interese, în formă continuată. În boxa acuzaţilor a ajuns şi Alina Daniela Rusu, director economic în cadrul Consiliului Judeţean Brăila, pe care procurorii DNA  au acuzat-o de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Judecătorii au decis acum că nu sunt suficiente dovezi pentru o condamnare în cazul directorului economic din cadrul CJ Brăila şi au dispus achitarea acesteia.

Finanţări ilegale la cluburi unde era acţionar majoritar

Procurorii anticorupţie au stabilit că, în perioada 28 martie 2006 – 08 martie 2012, Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a îndeplinit mai multe acte, în urma cărora a obţinut în mod direct foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din municipiul Brăila, SC Club Fotbal Braila SA şi Asociaţia Handbal Club Dunărea Brăila, constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum şi darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de 5 ani a unui autoturism. ”Modalitatea în care inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila, prin care acestea au obţinut finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila”, se menţionează în rechizitoriu. În aceeaşi perioadă, fostul preşedinte al CJ Brăila a fost acţionarul majoritar al unei societăţi comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăţi, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective şi membru fondator la cel de-al doilea. ”În acest fel, inculpatul a beneficiat indirect, prin intermediul celor două cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei pentru societatea la care este acţionar majoritar şi în mod direct de foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral”, susţin procurorii DNA. Judecătorii l-au găsit vinovat pe Gheorghe Bunea Stancu de conflict de interese, considerând că a obţinut foloase patrimoniale necuvenite de două milioane de lei. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila a fost condamnat definitiv pe 2 aprilie 2015 la o pedeapsă privativă de libertate şi într-un alt dosar pentru fapte asimilate celor de corupţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *