Skip to content
Politică

Fostul președinte al Franței, reacție dură după atentate

Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, subliniază existența unor breș’ în dispozitivele de securitate ale Franței în timpul atentatelor de vineri seară de la Paris și susține că s-a pierdut prea mult timp de la atentatele din ianuarie din redacția Charlie Hebdo, potrivit realitatea.net.

Sarkozy recunoaște că în prezent se asistă la un reviriment inedit și spectaculos în politica de securitate, precum și în politica externă a actualului președinte Francois Hollande, dar insistă că s-a pierdut prea mult timp de la atentatele de la Charlie Hebdo. „De ce atât de târziu? De ce acest lucru nu a fost făcut înainte? Atentatele împotriva Charlie Hebdo au avut loc în urmă cu aproape un an. Tot ceea ce opoziția a cerut la acea vreme nu a fost auzit”, a spus Sarkozy.

Fostul președinte al Franței constată existența unor ‘breșe’ în dispozitivele de securitate ale Franței, probleme care nu au fost rezolvate. „Dacă în condițiile unui număr atât de mare de morți și de răniți se consideră că nu există breșe, la ce nivel al numărului de victime ar trebui să se ajungă pentru a folosi acest cuvânt? Oare au fost trase toate concluziile după atentatele din luna ianuarie (asupra redacției Charlie Hebdo)? Răspunsul este nu. Prea mult timp a fost pierdut”, și-a exprimat regretul Sarkozy.

Acesta amintește că membrii Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la lupta împotriva filierelor jihadiste și-au predat raportul în iunie și i-au scris președintelui republicii în septembrie. ‘Raportul conținea propuneri concrete, însă autorii lui nu au obținut niciun răspuns din partea guvernului’, a spus interlocutorul Le Monde.

Potrivit fostului președinte al Franței, sunt necesare eforturi suplimentare, cum ar fi instituirea de pedepse penale pentru consultarea de site-uri jihadiste sau punerea în aplicare a unui fișier european de date ale pasagerilor de pe liniile aeriene.

Două măsuri sunt cu precădere indispensabile: arestul la domiciliu, cu purtarea unei brățări electronice, a indivizilor cu dosar ‘S’ (suspecți de activități jihadiste — n.r.), considerați un risc de către serviciile de securitate, și extinderea perioadei de reținere, la încheierea perioadei de detenție. Dacă aceste două măsuri ridică obstacole constituționale în starea de drept actual, revizuirea Constituției va permite în mod sigur înlăturarea lor”, și-a exprimat convingerea Nicolas Sarkozy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *