Fostul președinte pro-rusul Igor Dodon refuză să recunoască rezultatul referendumului din Moldova

Sursa foto: Igor Dodon,

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, nu recunoaște rezultatul pozitiv al referendumului republican constituțional privind aderarea țării la UE, amenințând că va fi organizat un alt plebiscit pe tema UE în 2025, an în care, susține el, PAS va pierde guvernarea după alegerile parlamentare.

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova și actualul lider al PSRM, afirmă că formațiunea pe care o conduce nu recunoaște rezultatele referendumului, deoarece acesta a fost considerat ilegal, iar în baza lui nu poate fi modificată Constituția.

,,Acest referendum a fost o șmecherie a Maiei Sandu, dar 54% dintre cetățenii din țară au votat împotrivă. Chiar și cu diaspora din UE, acest referendum nu a trecut. Cei 50,3%, cu care se laudă și pe care îi consideră suficienți pentru a modifica Constituția, au fost obținuți datorită celor 11 mii de voturi din SUA și Canada, unde secțiile s-au închis mult mai târziu. Au văzut de cât mai au nevoie și au adăugat cât le trebuia”, a explicat pro-rusul Igor Dodon, explicația fiind făcută publică la nouă zile după desfășurarea plebiscitului.

Mai mult, pro-rusul a amenințat că va organiza un alt referendum, fiind sigur că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), formațiunea pro-europeană aflată acum la guvernare, va pierde puterea anul viitor. Reprezentanții partidului menționat nu au avut deocamdată o reacție.

,,Voi dați cu piciorul în opinia a 54% dintre cetățenii care locuiesc în țară. Doriți să cedați suveranitatea Moldovei către Bruxelles pe baza voturilor a 22,5% din populație. Nu este asta o crimă?Asta nu va trece așa simplu, oamenii înțeleg totul. Și vor ieși masiv să voteze împotriva voastră. Ați creat un precedent. Credeți că nu se poate organiza anul viitor un alt referendum? Foarte ușor.Veți pierde puterea. Cel târziu anul viitor, nu va mai fi niciun PAS-ist la putere”, a conchis Igor Dodon.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a boicotat plebiscitul, iar la alegerile prezidențiale îl susține pe Alexandr Stoianoglo, fost procuror general care a refuzat să ia buletinul de vot privind referendumul.

Ședința CC pentru validarea refendumului

Curtea Constituțională (CC) de la Chișinău se va întruni în data de 31 octombrie în ședință pentru ca să examineze validarea referendumului pro-UE, câștigat cu o diferență de câteva mii de voturi pe fondul coruperii electorale fără precedent realizată de oligarhul fugit la Moscova, Ilan Șor.

În data de 20 octombrie, moldovenii au participat la primul scrutin al alegerilor prezidențiale, dar și referendumul republican constituțional privind aderarea țări la UE.

Învingătoarea primul scrutin al alegerilor prezidențiale, Maia Sandu a denunțat ,,un atentat asupra democrației”, libertății și aspirației poporului său de a fi parte a familiei europene. Ea a subliniat că ,,bandiții, care vor cu orice preț să vină la putere”, au intenționat să cumpere 300 de mii de voturi. Cu toate acestea, prima bătălie din această luptă a fost câștigată, iar din această experiență trebuie învățăt ceva.

Maia Sandu s-a referit la referendumului republican constituțional pentru care 50.38 % dintre moldoveni au votat ,,da”, iar 49.62 % au votat ,,nu”, ei răspunzând la întrebarea ,,Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, arată datele prezentate de Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Diferență de câteva mii de voturi

Drept urmare, plebiscitul pro-european a câștigat la o diferență de câteva mii de voturi, ceea ce reprezintă o victorie uriașă pe fondul războiului hibrid al Rusiei, rezultatele demonstrând că ,,democrația moldoveană este puternică, la fel ca voința și dorința poporului moldovean de a avansa spre integrarea europeană”, potrivit purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, John Kirby.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: