Skip to content
Internațional Societate

Fostul preşedinte separatist catalan Carles Puigdemont poate candida la alegerile europene la 26 mai

Carles Puigdemont, un fost preşedinte regional separatist, exilat în Belgia, a fost autorizat luni de justiţie să candideze în alegerile europene din Spania, în pofida faptului că este urmărit de justiţie în ţară, relatează AFP.

Anulând o hotărâre de la sfârşitul lui aprilie a Comisiei Electorale spaniole, un tribunal din Madrid a decis ca Puigdemont şi alţi doi foşti membri ai fostului său Guvern regional, care au fugit din Spania după eşecul tentativei de secesiune din octombrie 2017, să candideze în alegerile europene de la 26 mai, scrie news.ro.

Toţi trei fac obiectul unui mandat de arestare în Spania, în legătură cu rolul lor în această tentativă de secesiune, aflată în centrul unuii important proces, la Madrid, în care sunt judecaţi 12 foşti lideri separatişti.

Sesizată de partidele antiseparatiste Ciudadanos (liberal) şi Partidul Popular (conservatori), Comisia Electorală a refuzat candidaturile lui Carles Puigdemont, Clara Ponsati şi Toni Comin pe lista separatistă „Lliures per Europa” („Liberipentru Europa”, în catalană), apreciind că ei nu pot fi consideraţi rezidenţi în Spania.

Carles Puigdemont a catalogat această hotărâre drept un ”scandal” şi o ”lovitură dată democraţiei”.

Însă Curtea Supremă spaniolă, sesizată de urgenţă de către avocaţi ai separatiştilor, a apreciat duminică că ei au dreptul să candideze, având în vedere că nu au fost condamnaţi la o pedeapsă de inegibilitate şi a cerut unui tribunal administrativ să tranşeze definitiv problema.

Tribunalul a afirmat luni, în hotărârea sa, ”dreptul unor actori de a lua parte în calitate de candidaţi ai Partidului Lliures per Europa la alegerile pentru Parlamentul European din 2019”.

Există o foarte bună muncă juridică în spatele fiecărei victorii câştigate”, s-a felicitat într-un tweet Carles Puigdemont.

În cazul în care va fi ales, Puigdemont afirmă că va putea beneficia de imunitate parlamentară.

Însă, potrivit unor surse din cadrul Parlamentului European (PE), eventuala sa alegere va putea fi validată de către PE numai după  depunerea jurământului – personal – în faţa Comisiei Electorale spaniole.

Or el ar fi imediat arestat dacă s-ar întoarce în Spania.

Destituit de guvernul central după tentativa de secesiune din 2017, Puigdemont a fugit în Belgia şi se sustrage, de atunci, ca alţi separatişti, urmăririi cu privire la rebeliune lansată de Curtea Supremă.

Fostul său vicepreşedinte Oriol Junqueras, rămas în Spania şi aflat în detenţie provizorie de un an şi jumătate, este acuzatul principal în procesul cu privire la tentativa de secesiune care are loc în prezent la Madrid.

Partidele separatiste catalane au prezentat deja candidaţi încarceraţi sau exilaţi în alegeri, cu scopul de a le denunţa situaţia, în contextul în care aceştia afirmă că justiţia spaniolă îi urmăreşte din cauza ideilor lor.

Cinci separatişti încarceraţi au fost aleşi în Camera Deputaţilor sau Senat în alegerile legislative de la 28 aprilie.

Potrivit ultimelor proiecţii ale Parlamentului European, lista lui Carles Puigdemont ar putea să nu obţină vreun mandat la 26 mai.

Modul alegerilor europene în Spania, într-o circumscripţie unică, este defavorabil partidelor regionale, puternice în Catalonia şi Ţara Bascilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *