Skip to content
Justitie

Fostul primar din Jilava scapă de puşcărie şi rămâne cu prejudiciul de un milion de euro. Decizie controversată a Curţii de Apel Bucureşti

economica.net

Curtea de Apel București a decis achitarea fostului primar din comuna Jilava, Adrian Mladin, după ce instanța de fond, Tribunalul București, l-a condamnat la 8 ani închisoare. DNA l-a acuzat pe fostul edil că a primit peste un milion de euro mită de la un om de afaceri pentru a-i da contracte din bani publici.

În martie 2019, Tribunalul București îl condamnase pe Adrian Mladin la 8 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații, însă, la judecarea apelului, CAB a desființat sentința primei instanțe și l-a achitat definitiv pe fostul primar pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală„.

De asemenea, CAB a anulat decizia Tribunalului București privind confiscarea de la fostul primar a sumei de 3.525.342 lei (echivalent sumei de 750.642 euro), fiind ridicat sechestrul pus de procurori pe mai multe terenuri și imobile.

În același dosar, CAB a anulat pedeapsa de 4 ani închisoare primită de omul de afaceri Marian Constantin, acesta fiind achitat pentru dare de mită și spălarea banilor, dar a fost condamnat la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Și în acest caz a fost anulată decizia Tribunalului privind confiscarea sumei de 750.642 euro.

Potrivit ziare.com, Adrian Mladin a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale, având la activ o condamnare definitivă de 5 ani și 10 luni închisoare cu executare, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri, dar a fost eliberat condiționat în anul 2018. De asemenea, Mladin a fost denunțător în mai multe dosare instrumentate de DNA, printre care și cel în care a fost implicat fostul ministru de Interne Cristian David.

Acuzațiile procurorilor DNA

Potrivit DNA, în luna aprilie 2010, Adrian Mladin, primar al comunei Jilava la acea vreme, s-a înțeles cu Marian Constantin și cu o altă persoană că aceștia din urmă să înființeze o firma în scopul de a obține contracte publice de la administrația locală.

La scurt timp de la înființarea societății al cărei asociat cu o cota majoritară de participare era Marian Constantin, în luna iunie 2010, la nivelul comunei Jilava, a fost inițiată o licitație publică în vederea încheierii unui acord cadru denumit „Lucrări de construcții civile – reparații și reabilitare construcții existente și execuție construcții noi” cu o valoare estimată de 9,5 milioane de euro.

Acordul-cadru prevedea încheierea, în următorii patru ani, a mai multor contracte subsecvente cu societatea câștigătoare pentru 18 obiective de investiții de interes local la nivelul comunei Jilava.

Cum societatea nou-înființată nu putea să îndeplinească criteriile de selecție stabilite de autoritatea contractantă pentru un acord-cadru de asemenea anvergură, Adrian Mladin a făcut demersuri astfel încât să fie formată o asociere cu alte firme.

În urmă licitației organizate a fost declarată câștigătoare asocierea de firme unde lider era societatea lui Marian Constantin. Ulterior, în baza acordului-cadru, în perioada 2010 – 2011, între comună Jilava prin primarul Adrian Mladin și asocierea de firme reprezentată de Marian Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente în valoare de 3.271.607 lei, 2.593.258 lei, 1.454.654 lei și 1.087.914 lei.

În luna ianuarie 2011, la nivelul comunei Jilava, s-a desfășurat și procedura de achiziție publică, prin modalitatea cerere de oferta pentru încheierea unui acord-cadru de lucrări de arhitectură peisagistică în comună Jilava, în valoare estimată de 3 milioane de euro.

Potrivit sursei citate, la licitație a participat doar firma lui Marian Constantin, societate ce a fost declarată câștigătoare, deși nu îndeplinea niciuna din cerințele minime de calificare prevăzute în documentația de atribuire. Ulterior, în baza acordului-cadru, în cursul anului 2011, între comuna Jilava și firma lui Marian Constantin s-au încheiat patru contracte subsecvente.

Toate activitățile privind semnarea documentației din partea comunei Jilava cu ocazia procedurilor de achiziție publică, încheierea celor două acorduri-cadru, încheierea și executarea celor opt contracte subsecvente, cât și aprobarea și achitarea sumelor aferente acestora către firma lui Marian Constantin s-au făcut de către Adrian Mladin, în temeiul atribuțiilor și prerogativelor funcției de primar al comunei Jilava.

În schimb, spun procurorii, Mladin a primit mită în bani și în bunuri de lux, toate în cuantum de 5.065.853 lei. Conform DNA, cea mai mare parte a sumelor primite de către Adrian Mladin drept mită (cu excepția plăților prin POS) au fost destinate construirii, amenajării și utilării unei vile pe care fostul primar o are în comună Jilava.

După edificarea, amenajarea și utilarea imobilului, Adrian Mladin a încheiat un contract de vânzare-cumpărare prin care a simulat că a vândut vila mamei sale cu suma declarată de 150.000 de euro. În realitate, cumpărătorul nu a plătit nici o suma de bani, contractul fiind fictiv și încheiat în scopul ascunderii originii ilicite a bunului edificat pe numele fostului primar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *