Daniel Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1, a fost condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare în ”dosarul diamantelor” de către Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit minutei de ședință. Tudorache a scăpat de închisoare. În primă instanță, el fusese condamnat în anul 2024 la 3 ani și jumătate de închisoare.
Procurorii au susținut că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță ar fi încasat un comision de 10 la sută din valoarea contractului pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Protecția Copilului Sector 1.
Procurorii au găsit 258 de bijuterii la percheziții, la menajera familiei Tudorache, Ștefana ”Fana” Jurowska. Adina Tudorache a susținut că ținea bijuteriile în casa menajerei de teama hoților.
După expertiză, procurorii au constatat că cele 258 de bijuterii valorează 2 milioane de euro (9.784.295 lei). Cea mai scumpă bijuterie este un diamant turk pentru care procurorii au găsit o factură fiscală din 31 decembrie 2017, emisă de Cara Jewellers FZCO – Dubai, în valoare de 836.000 AED (190.000 euro).
Minuta ședinței:
Soluție: Admis apel – Reducerea pedepsei
Detalii soluţie: Decizia penală nr. 3 Admite apelul formulat de inculpatul Tudorache Daniel împotriva sentinţei nr. 369 din data de 17 iulie 2024, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 452/1/2023, desfiinţează, în parte, hotărârea atacată, doar în ceea ce priveşte individualizarea pedepsei şi a modalităţii de executare şi, în rejudecare:
Reduce cuantumul pedepsei aplicate inculpatului Tudorache Daniel pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma participaţiei penale a complicităţii, prevăzută de art. 48 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 291 din Codul penal raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000, de la 3 ani şi 6 luni închisoare, la 3 ani închisoare.
Potrivit art. 93 din Codul penal, obligă inculpatul, ca pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: – să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta; – să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea; – să anunţe, în prealabil, orice schimbare de locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; – să comunice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor de existenţă.
Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpata Tudorache Constanţa Adina împotriva aceleiaşi sentinţe penale. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelurilor formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi apelantul intimat inculpat Tudorache Daniel, rămân în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanta intimată inculpată Tudorache Constanţa Adina la plata sumei de 400 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală onorariile apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii intimaţi inculpaţi Tudorache Daniel şi Tudorache Constanţa Adina, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în cuantum de câte 250 lei, se vor avansa din fondul Ministerului de Justiţie. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21 ianuarie 2025.
Căi de atac: –
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News