Skip to content
Externe

Fostul secretar general al NATO, despre eforturile diplomatice ale lui Emmanuel Macron privind războiul din Ucraina: „Declarații dezastruoase și profund dăunătoare”

Inquam Photos / George Călin

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a criticat dur eforturile diplomatice ale președintelui francez Emmanuel Macron în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Potrivit acestuia, Emmanuel Macron a păstrat o linie deschisă cu liderul de la Kremlin, cu apeluri telefonice directe chiar și după invazia Ucrainei, și a avertizat împotriva „umilirii” Rusiei, informează Reuters.

„Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, potrivit căreia Putin nu ar trebui să fie umilit și a oferit o rampă de ieșire. Astfel de declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”, a transmis Anders Fogh Rasmussen.

Președintele francez și-a reiterat convingerea că liderii mondiali trebuie să mențină dialogul cu Rusia într-un discurs ținut în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite. De asemenea, Macron a menționat că va discuta din nou cu Vladimir Putin în zilele următoare pentru a aborda situația de siguranță legată de reactoarele nucleare situate în zonele de război din Ucraina.

Liderul francez a susținut că discuțiile de pace pot funcționa doar dacă „suveranitatea Ucrainei este respectată, teritoriul său este eliberat și securitatea sa este protejată”.

„Rusia trebuie să înțeleagă acum că nu-și poate impune voința prin mijloace militare”, a mai transmis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *