Fostul şef al diplomaţiei cehe Karel Schwarzenberg a murit la vârsta de 85 de ani

Sursa foto: Prague Morning

Fostul ministru ceh de externe Karel Schwarzenberg, una dintre principalele figuri ale tranziţiei ţării de la regimul comunist la democraţie, a murit la vârsta de 85 de ani, a declarat duminică un vechi coleg politic, relatează Reuters.

El fusese internat la un spital din Viena săptămâna trecută, a relatat presa cehă. Site-ul de ştiri Echo24, care a anunţat duminică decesul său, a precizat că familia s-a aflat la căpătâiul său.

„Karel Schwarzenberg a murit”, a confirmat pe X Miroslav Kalousek, fondatorul partidului TOP09, pe care Schwarzenberg l-a condus la începuturile sale. „A fost unul dintre cei mai importanţi şi mai amabili oameni din viaţa mea. Fie ca el să se odihnească în pace, Republica Cehă ar trebui să îi fie veşnic recunoscătoare pentru tot ceea ce a făcut în mod dezinteresat pentru ea”, a scris politicianul.

Karel Schwarzenberg s-a născut într-o familie nobiliară cehă şi a devenit unul dintre principalii consilieri ai prietenului său Vaclav Havel după ce fostul disident a câştigat primele alegeri libere din ţară, în 1990. Ulterior, a fost de două ori ministru de externe între 2007 şi 2013. A fost un susţinător puternic al unei integrări mai aprofundate în Europa şi, deşi a fost un conservator declarat, atracţia sa s-a extins la grupurile cu gândire liberală şi la tinerii din politică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: