Skip to content
Internațional

Fostul șef al grupului Nissan, Carlos Ghosn, arestat pentru a patra oară și lăsat fără pensie

NDTV.com

Carlos Ghosn, fostul șef al grupului Nissan, a fost arestat pentru a patra oară, după ce procurorii au dispus această măsură sub acuzația de abuz de putere în formă agravantă, a transmis postul public de televiziune NHK, potrivit gandul.info.

Purtătorul de cuvânt al lui Ghosn spunea anterior că plăţile de 32 milioane de dolari efectuate după nouă ani au fost recompense pentru firma din Oman, care era un dealer de top pentru Nissan. Acesta a precizat că stimulentele pentru comercianți nu au fost dirijate de Ghosn, precum și că fondurile nu au fost folosite pentru a plăti datorii personale.

Noile acuzații, spun surse pentru Reuters, vin în contextul în care, la începutul acestei săptămâni, Renault a alertat procurorii francezi după ce au descoperit plăţi suspecte către un partener de afaceri Renault Nissan în Oman, în timp ce Ghosn era directorul executiv al producătorului auto francez.
După ce a alertat autoritățile franceze, Renault a blocat, miercuri, pensia fostului director general Carlos Ghosn, după ce ancheta internă a producătorului auto francez a identificat „practici suspecte şi ascunse” ale celui care era odată un erou al industriei auto, transmit AFP, Xinhua, DPA şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, plăţile suspecte, „în valoare de mai multe milioane de euro”, au fost făcute sub formă de prime de performanţă către dealer-ul Suhail Bahwan Automobiles (SBA), care distribuia vehiculele grupului Renault  în Oman, în perioada 2011-2016. Dovezile trimise de Renault către procurorii francezi sugerează că o mare parte din aceste fonduri au fost transferate ulterior unei societăţi libaneze controlată de asociaţii lui Carlos Ghosn. Suma totală plătită de Renault este de cel puţin zece milioane de euro, scrie economica.net.

Publicația notează că fluxuri financiare similare au fost descoperite şi la Nissan, partenerul japonez al Renault, unde Carlos Ghosen deţinea de asemenea funcţia de preşedinte. Ghosn este bănuit că a utilizat aceşti bani pentru cheltuieli personale care nu au avut nicio legătură cu activitatea companiei.

El a fost arestat la Tokyo în noiembrie şi se confruntă cu acuzaţii de abatere financiară şi de abuz de putere în formă agravantă deoarece nu a raportat în jur de 82 milioane din salarii şi a transferat temporar pierderi financiare personale în contul Nissan în timpul crizei financiare. Renault contesta acuzațiile la acea vreme.

Eliberat pentru o cauţiune de 9 milioane de dolari luna trecută, Ghosn a negat acuzaţiile, numindu-le „fără valoare” şi declarând că a fost victima unei sabotaj din partea consiliului de administraţie, scrie b1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *