Fostul șef al OLAF, condamnat la Bruxelles. Italianul voia să îl incrimineze pe comisarul european pentru sănătate

Giovanni Kessler
Sursa foto: Simon Van Dorpe

Giovanni Kessler a fost condamnat vineri la Bruxelles pentru că interceptase ilegal convorbiri telefonice prin intermediul cărora voia să îl incrimineze pe fostul comisar european pentru sănătate, John Dalli.

Giovanni Kessler, fostul șef al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), a fost condamnat la un an de închisoare. Fostul șef OLAF, care a deținut și postul de judecător de instrucție, a primit pedeapsa cu suspendare. În plus, Kessler nu a fost amendat, așa cum solicitase inițial Parchetul Federal.

Judecătorul Charles Delvaux a declarat că fostul șef al OLAF, Giovanni Kessler, nu a reprezentat corect funcția sa. Judecătorul susține că această poziție necesită un comportament exemplar.

În plus, atunci când Giovanni Kessler a negat că a fost informat despre apelul telefonic care a fost efectuat la biroul său fără știrea sa, judecătorul a considerat că Giovanni Kessler nu a fost „credibil”.

Totul a fost legat de o afacere cu tutun

La începutul anilor 2010, Swedish Match, un producător de tutun din Suedia pentru care maltezul John Dalli, comisarul european pentru sănătate de atunci, a primit bani de la unul dintre antreprenorii săi pentru a promova comercializarea în Europa a snus-ului, un tip de tutun praf umed de care suedezii sunt foarte buni amatori, notează evz.ro.

Fostul președinte OSCE, Adrian Severin, susține că fostul șef OLAF era un colaborator de valoare la începutul anilor 2000, atunci când acesta ocupa poziția de președinte al organizației. Însă, deși la acel moment rezolv prompt toate misiunile internaționale care i se acordau, odată ce a devenit șef OLAF, s-a interesat mai mult de politică și „și-a pierdut capul”.

Astfel, Adrian Severin susține că încercarea de a-l incrimina pe John Dalli, fostul comisar european pentru sănătate, a fost unul dintre jocurile politice în care a fost atras Giovanni Kessler.

Apelul interceptat a fost o înscenare

Adrian Severin susține că apelul telefonic menit să îl incrimineze pe Dalli nu a fost nimic mai mult decât o înscenare. Ca urmare a acestui apel, Manuel Barosso, președintele Comisiei a anunțat că John Dalli a fost pus sub acuzație și nu și-a putut dovedi nevinovăția.

„Condamnarea lui Kessler este justă, deși regret că un om căruia i-am acordat încrederea a derapat moral în asemenea hal. Din păcate Kessler a fost implicat și în înscenarea care m-a avut ca țintă pe mine. Deși parchetul belgian, cel competent, a decis că nu sunt elemente pentru începerea urmăririi penale și deși Parlamentul european a contestat dreptul OLAF de a ancheta întrucât regulile lui nu fuseseră încălcare și nu fusese vorba despre fonduri europene, Kessler a dispus o anchetă la capătul căreia a conchis că nu a găsit nici o probă care să mă acuze de ceva, dar… recomandă DNA să ducă cercetarea mai departe. Ulterior, Kessler mi-a mărturisit că a adoptat această formulă întrucât din România i s-ar fi cerut să mă dea cumva pe mâna (in)justiției române. Se pare că această solicitare ar fi fost trimisă printr-un consilier prezidențial care s-a deplasat special în acest scop la Bruxelles” a mai spus Adrian Severin.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL