Fostul șef al serviciului secret olandez a fost propus în funcția de premier

Sursa foto: Facebook

Partidele responsabile de formarea noului guvern olandez au decis să-l propună ca premier pe fostul şef al serviciului local de informaţii şi securitate, Dick Schoof, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Anunțul privind desemnarea lui Dick Schoof (67 de ani) la funcția de premier este așteptat marți după-amiază, dezvăluie postul public olandez NOS.

În luna martie, după alegerile din 22 noiembrie anul trecut, patru formațiuni politice – Partidul pentru Libertate (PVV) al ultranaționalistului Geert Wilders, Mișcarea Fermier-Cetățean (BBB, dreapta populistă), Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD, de centru-dreapta) şi Noul Contract Social (NSC, de centru-dreapta) – au convenit să opteze pentru alcătuirea unui guvern pe jumătate politic și pe jumătate tehnocrat.

Alegerea lui Schoof vine după ce la mijlocul lunii mai Wilders a anunțat că este foarte aproape de un acord cu BBB, VVD și NSC, dar el nu va fi prim-ministru.

Dick Schoof asigură de la 1 martie 2020 funcția de secretar general al Ministerului olandez al Justiţiei, după ce a condus timp de câțiva ani Serviciul General de Informații și Securitate (AIVD) şi a fost coordonator național pentru securitate și contraterorism (NCTV).

Guvernul său va trebui să respecte angajamentul celor patru partide de coaliţie de a lua măsuri împotriva migraţiei şi de a susţine exceptarea Olandei de la unele prevederi UE cu privire la azil şi mediu.

Săptămâna trecută, Geert Wilders a afirmat că se aşteaptă ca noul guvern olandez să-și intre în atribuții înainte de sfârşitul lunii viitoare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: