Skip to content
Justitie

Fostul senator Ilie Niță a plătit prejudiciul în dosarul în care a fost condamnat de prima instanță la 8 ani și 5 luni de închisoare

Fostul senator ALDE și PSD de Suceava Ilie Niță a făcut apel la completul de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, după ce a fost condamnat de completul de 3 judecători ai aceleiași instanțe la 8 ani și 5 luni de închisoare.

Faptele pentru care a fost judecat și condamnat sunt instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri şi în declaraţii. Alături de el a mai fost judecată și soția acestuia, Niculina, care a primit o amendă penală de 6.000 de lei, dar și un administrator de firmă și un lichidator judiciar.

Cei din urmă au fost achitați. Fostul senator care a ocupat și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava nu a fost mulțumit de sentință, așa cum nici procurorii DNA nu au fost mulțumiți și astfel s-a ajuns la apel și la dosarul 1662/1/2021 judecat de completul de 5 judecători ai Înaltei Curți.

Avocatul Mihai Giurgea, cel care l-a reprezentat pe fostul senator și la fond, a confirmat că a depus dovada achitării prejudiciului reținut de procurori și a majorării de 20%, în vederea unei posibile decizii de nepedepsire a clientului său, scrie evz.ro.

A cerut și un nou termen pentru ca organul fiscal să emită decizia de scutire de plată a accesoriilor, adică a dobânzilor și penalităților.

Debitul principal a fost achitat, majorarea de 20% a fost achitată, în ceea ce privește accesoriile, noi considerăm că este incident cazul de amnistie fiscală. Dar formularul respectiv nu am apucat să îl depunem la ANAF pentru obținerea dovezii scutirii de accesorii”, a declarat avocatul Giurgea.

De asemenea, procurorul de ședință a susținut cererea inculpatului. “Suntem de acord cu emiterea unei adrese către ANAF prin care să cerem să se precizeze dacă s-a recuperat prejudiciul reținut de instanța de fond, atât pentru inculpat cât și pentru firmele acestuia (firmele au și ele calitatea de inculpat persoană juridică). Să ni se comunice și situația accesoriilor fiscale la zi”, și-a încheiat procuroarea DNA susținerea.

Instanța a cerut o pauză pentru deliberare și a părăsit sala. Cei cinci judecători au revenit după câteva minute și au comunicat decizia.

Instanța încuviințează continuarea cercetării judecătorești și emiterea unei solicitări către ANAF pentru a afla situația fiscală”, a fost hotărârea judecătorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *