Skip to content
Politică

Fota pune punctul pe „i”: Fără lege în Parlament, nu aveam nici avioanele F-16! EXCLUSIV

evz.ro

Guvernul PSD și președintele Iohannis par să fi găsit în sfârșit un numitor comun în privința întăririi capacității defensive a României, anunțul privind demararea negocierilor pentru achiziția celor 7 sisteme antiaeriene și antirachetă Patriot confirmând faptul că programul de dotare cu tehnică modernă de luptă nu este luat în joacă de niciuna dintre părți.

Faptul că se vorbește și despre o lege specială trecută prin Parlament pentru acest program de achziții de tehnică militară dă speranțe că nu vor exista derapaje de la angajamentele pe care România pare gata să și le asume în negocierile cu partea americană, apreciază un fost consilier prezidențial pe teme de securitate.

Detalii importante

Într-o declarație exclusivă pentru PSNews.ro, Iulian Fota dezvăluie care este rolul Parlamentului în a  asigura o bună desfășurare a posibilului contract dintre România și guvernul american pentru achiziționarea sistemelor Patriot.

Fără o lege trecută prin Parlament, nu aveam nici avioanele F-16! În acest fel, putem fi siguri că și dacă se schimbă un guvern cu altul nu vor exista blocaje în derularea acestui contract. Dacă ministrul Apărarii a anunțat că se va înainta un proiect de lege specială în Parlament, înseamnă că lucrurile sunt hotărâte.

Au spus și că vor face plata unei prime tranșe în luna noiembrie, ceea ce înseamnă că se grăbesc să instruiască și personalul care va deservi aceste sisteme antiaeriene. Nu cred că vom lua tehnică militară pe care să o ținem de expoziție. Oricum, comanda nu va fi exclusiv la noi, ci pe structura comandamentului NATO, așa că nu avem cum să ne jucăm cu aceste achiziții”, a explicat fostul consilier prezidențial.

În momentul de față, apărarea antiaeriană a României se bazează pe sisteme in perioada războiului din Vietnam, cu doar câteva piese din anii `80 adăugate în timp, majoritatea fiind de proveniență rusească.

Din acest punct de vedere, instalarea sistemelor Patriot este un pas înainte făcut în programul de interoperabilitate din cadrul Alianței Nord Atlantice, plaja de acțiune a acestora fiind mult mai largă, iar compatibilitatea cu sistemele defensive NATO nici nu poate fi pusă la îndoială.

Dar, spre deosebire de Polonia, țară care de asemenea a primit acordul Departamentului de Stat american pentru achiziționarea acestor sisteme defensive, România va opta pentru un model de generație mai veche, ce-i drept și ceva mai ieftin.

Astfel, polonezii sunt gata să plătească 8 miliarde dolari pentru 8 unități din ultima generație de sisteme Patriot, în vreme ce negocierile dintre București și Washington pornesc de la un preț de 3,9 miliarde dolari pentru 7 sisteme Patriot de configurație 3+, cu 56 de rachete Patriot MIM-104E și alte 168 rachete de tip Patriot Advanced Capability-3 Missile Segment Enhancement, conform acordului dat de Agenția de Cooperare în Apărare și Securitate de la Washington pe cererea formulată de România în luna aprilie.

Surprizele tehnologiei

Chiar dacă la această oră, sistemul Patriot este considerat cea mai performantă armă antiaeriană și antirachetă, surprize ar putea să apară după un anumit interval de timp, ținând cont și de faptul că Rusia întreține o serie de investiții majore în industria de Apărare, cu scopul de a elimina decalajul tehnologic care o separă de performanțele armamentului american.

Am intrat și noi în secolul XXI, ceea ce nu-i deloc rău. Tehnologia poate să îți producă surprize. Nu cred că în 5-10 ani aceste sisteme vor fi depășite din punct de vedere tehnologic, dar clar peste 20 de ani acest lucru se va întâmpla. Până atunci însă, sistemele acestea ne vor menține în siguranță. Peste 20 de ani vedem noi ce facem”, opinează Iulian Fota.

Pe de altă parte, acordul dat de americani pentru dotarea forțelor militare din România și Polonia cu acest tip de armament arată clar un sprijin al SUA pentru consolidarea flancului estic al Alianței, dar nu înseamnă neapărat și o extindere a NATO în regiune în perioada imediat următoare.

Nu cred că se pune problema unei extinderi a NATO. Nu văd Alianța extinzându-se în următorii 5 ani. Va rămâne în configurația de acum, eventual în formula cu Macedonia, dacă această țară își va rezolva problemele cu Grecia”, apreciază Fota.

Calendarul anunțat de ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu și de premierul Tudose prevede ca până la sfârșitul lunii octombrie să fie finalizate negocierile cu partea americană, în noiembrie să fie achitată prima tranșă din contract, iar un prim sistem Patriot să fie instalat în România în cursul anului viitor.

Între timp, Parlamentul României va trebui să ratifice legea specială prin care să aprobe acest program de achiziții , astfel încât în derularea contractului să nu existe sincope generate de o eventuală schimbare a guvernului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *