Fotbal – EURO 2024: Spania s-a calificat meritat în sferturi, după 4-1 cu Georgia

fotbal
Sursa foto: Unsplash

Selecţionata Spaniei s-a calificat meritat în sferturile de finală ale Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins formaţia Georgiei cu scorul de 4-1 (1-1), duminică seara, pe Cologne Stadium din Koln. 

Doar o repriză a rezistat curajoasa echipă a Georgiei în faţa principalei favorite la titlu, Spania desprinzându-se după pauză şi câştigând clar prin golurile marcate de Rodri (39), Fabian Ruiz (51), Nico Williams (75), Dani Olmo (83). Georgia rămâne cu consolarea că a deschis scorul prin autogolul lui Robin Le Normand (18).

Jocul a fost într-o singură direcţie, Spania încheind cu o posesie de 73%, dar care în prima parte a meciului a atins chiar 85%.

Mamardaşvili, portarul Valenciei, s-a opus golului în min. 5, la mingea trimisă de Pedri, apoi a respins lovitura de cap a lui Dani Carvajal la colţul scurt (11), iar Laporte (16) a fost imprecis cu o lovitură de cap.  În min. 18, la primul contraatac al Georgiei, Kakabadze a centrat în faţa porţii, iar Le Normand, presat de Kvaraţhelia, a trimis cu pieptul în propria poartă, spre uluirea tuturor.

Spania şi-a intensificat presiunea la poarta lui Mamardaşvili, dar acesta a reţinut şutul lui Fabian Ruiz (22) la colţul scurt din marginea careului, iar Pedri (26) şi Laporte (29) au fost imprecişi.

Portarul Georgiei s-a remarcat la şuturile lui Cucurella (35) şi Williams (38), dar nu a mai avut ce face un minut mai târziu (39), când Williams a scos în centru pentru Rodri, care a marcat cu un şut la colţ de la 16 metri. Rodri nu mai marcase un gol oficial pentru Spania din noiembrie 2020.

Kvaraţhelia (48) a fost aproape de un gol antologic, de la centrul terenului, profitând de ieşirea lui Unai Simon, dar nu a nimerit poarta.

Fabian Ruiz a marcat golul desprinderii (51), cu capul din 3 metri, la centrarea lui Yamal.

Tânărul atacant spaniol Lamine Yamal a avut mai multe încercări de a-şi trece numele pe tabela de marcaj, dar Mamardaşvili s-a opus (51, 80) sau el a fost lipsit de precizie (53, 63, 82). Yamal a devenit cel mai tânăr jucător care a evoluat într-un meci din faza eliminatorie a EURO, la 16 ani şi 353 de zile, doborând recordul lui Jude Bellingham (18 ani şi 4 zile), la EURO 2020, în sferturi.

În min. 75, lansat pe contraatac de Fabian Ruiz, Nico Williams a marcat imparabil sub transversală. El a devenit al doilea cel mai tânăr marcator al Spaniei la EURO în faza eliminatorie (21 ani, 354 de zile), după Ferran Torres (21 ani, 119 zile), contra Croaţiei, la EURO 2020.

Finalul de meci i-a aparţinut lui Dani Olmo, care a marcat în min. 83, cu un şut din marginea careului, şi a mai ratat alte două situaţii (77, 90).

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: