Skip to content
Buzău Știri locale

FOTO Buzău: Modul unic de reciclare a pomului de Crăciun – va fi transformat în băutură carbogazoasă

adevarul

Bradul din centrul Buzăului va fi transformat în esenţă şi apoi în băutură carbogazoasă. Cetina a fost adunată în butoaie şi va fi trimisă în Estonia, la unicul centru din Europa unde se poate extrage esenţa din partea verde a coniferelor. Acele adunate de pe crengile uriaşului molid se vor transforma într-un concentrat, apoi în apă tonică aromată, potrivit adevarul.

După trecerea sărbătorilor de iarnă, doi antreprenori care deţin la Buzău o fabrică de bere artizanală au propus municipalităţii un acord de preluare a pomului din Piaţa Dacia, pentru a-i valorifica cetina.

Marţi, reprezentanţii producătorului de băuturi au aşteptat doborârea falnicului molid pentru a trece la strângerea crenguţelor verzi în butoaie.

”Extragem doar cetina din acest pom de Crăciun şi o să o trimitem în Estonia în aceste butoaie. După aceea, aşteptăm să ne vină concentratul de cetină din care noi vom produce sucul tonic”, spune Robert Stan (foto jos), specialist One Beer Later.

La culegerea acelor verzi a ţinut să participe chiar unul dintre proprietarii berăriei, Francois D`Hollander, un francez stabilit de câţiva ani în ţara noastră. Aproape două ore le-a luat berarului francez şi colegului său, Robert, să umple şase butoaie cu cetina destinată producătorului de esenţe unic în Europa.

”Din acest molid, partea verde a lui, partenerul meu din Estonia va produce un ulei esenţial cu proprietăţi deosebite. Apoi primim de la ei siropul, îl amestecăm, îl îmbuteliem. Deci, cam trei luni durează tot acest circuit”, spune Francois D`Hollander (foto jos), co-proprietar berărie.

Fiecare sticlă, de 330 de mililitri, va primi o etichetă pe care este menţionată provenienţa băuturii carbogazoase. Astfel, numele oraşului Buzău va apărea pe sticlele care vor fi vândute în ediţie limitată, în toată Europa. Ele vor fi disponibile pentru livrare abia la primăvară.

”La propunerea partenerilor de la One Beer Later, Francois şi Robert, Primăria Buzău a fost extrem de încântată să doneze bradul de Crăciun din centrul oraşului pentru a se transforma într-un produs care practic va merge în diferite locuri ale lumii şi va reprezenta oraşul nostru, pentru că pe etichetă va fi scris faptul că este un tonic transformat din bradul de crăciun de la Buzău”, spune Oana Matache, viceprimar Buzău.

Pomul de iarnă care a fost împodobit anul acesta în centrul oraşului Buzău a fost donat de către o familie de buzoieni, care l-au crescut în curtea lor mai bine de 70 de ani.  Avea 25 de metri înălţime, depăşindu-i cu mult pe cei împodobiţi în ultimii ani în municipiul Buzău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *