Skip to content
Coronavirus

FOTO Cele mai frecvente mituri despre vaccinarea anti-Covid: Mesajele promovate de conspiraționiștii ”bi gheiț”

Facebook/Guvernul Romaniei
" "

Odată cu apariția vaccinului anti-COVID s-au înmulțit și teoriile conspiraționiste care s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare. Mesajele de genul „Covid este prescurtarea de la Controlul Omenirii prin Vaccinare și Identificare Digitală”, sau „O să te oblige să îți bagi cip dacă faci vaccinul” au sute sau mii de like-uri, distribuiri și comentarii. PS News a urmărit mai multe grupuri conspiraționiste și a cules cele mai frecvente mituri despre vaccinare.

1. Vaccinul a fost făcut într-un timp mult prea scurt

" "
" "

În realitate, tehnologia vaccinurilor pe bază de ARN mesager, cum este cel dezvoltat de compania Pfizer și care este folosit și în România, este studiată de oamenii de știință de mai bine de 10 ani.

2. Vaccinul modifică ADN-ul uman

De fapt, ARN-ul mesager se găsește în citoplasma celulară – în afara nucleului – și are rol mult mai precis, cum este transmiterea de informații cu privire la sinteza de proteine în celulă. Întrucât ARN-ul mesager nu pătrunde în nucleul celular, nu poate influența ADN-ul celular propriu.

3. Vor să ne oblige să ne vaccinăm

Vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară. Se dorește o acoperire vaccinală cât mai mare pentru a limita răspândirea epidemică a virusului, dar nu se are în vedere introducerea obligativității vaccinării sau a unor măsuri restrictive față de persoanele nevaccinate.

4. Vaccinul va produce, în timp, efecte adverse grave

„Vaccinul care a fost implementat în România are reacții adverse mai puține decât alte vaccinuri, care sunt și ele aprobate de mulți ani de zile și sunt eficiente. Reacțiile adverse sunt foarte ușoare. Eventual o durere în zona administrării, o durere musculară, o durere de cap, eventual o febră. Toate aceste simptome se rezolvă în maxim câteva zile”, explică Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford.

5. Covid-19 are o rată de mortalitate scăzută, deci nu e nevoie să ne vaccinăm

Rata de supraviețuire în urma bolii în sine nu este suficientă pentru a determina dacă dezvoltarea unui vaccin este sau nu utilă. Cu cât se infectează mai multe persoane, cu atât numărul persoanelor a căror viață poate fi pusă în pericol în urma infecției crește. Rata mortalității în România se situează în jurul cifrei de 3%. Dacă raportăm această cifră la scenariul în care întreaga populație ar fi infectată, fără a lua în considerare și alți factori, descoperim că numărul deceselor ar putea depăși cifra de 350.000.

6. N-a murit nimeni de Covid-19, ci de alte boli grave preexistente. În concluzie, vaccinarea populației e inutilă

Comorbiditățile sunt afecțiuni medicale asociate care cresc riscul de evoluție severă în cazul infecției cu virusul Sars-CoV-2, reducând șansele de supraviețuire (de cele mai multe ori, în acest context, este vorba despre boli cronice cunoscute). Aceasta nu înseamnă, însă, că aceste comorbidități sunt cauza care determină decesul pacientului. Pentru ca un deces să fie atribuit COVID-19, evenimentele clinice observate de către medici trebuie să coincidă cu parcursul specific al bolii. Cu alte cuvinte, pentru a concluziona că un deces este determinat de COVID-19, trebuie să avem argumente clinice (semne și simptome) și paraclinice (analize de laborator, investigații imagistice, etc.) care să fie compatibile cu această afecțiune și să nu fie identificată o altă cauză posibilă a decesului (ex. o afecțiune malignă, traumă, etc.).

7. Vaccinul nu e eficient pentru că au existat persoane care au fost depistate pozitiv după prima vaccinare

În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze (cazul care face obiectul știrii), întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

8. Datele despre siguranța vaccinurilor sunt fabricate

Datele brute, individuale, și nu rapoartele finale ale companiilor, sunt cele care sunt evaluate de către autoritățile de reglementare. În plus, în cadrul studiilor de farmacovigilență, vaccinarea este monitorizată de autoritățile naționale pentru a asigura siguranța și eficacitatea vaccinurilor.

Până unde merg teoriile conspirației

PS News a făcut o mică ”colecție” a celor mai halucinante teorii ale conspirației întâlnite pe rețelele de socializare. Aceste postări sunt distribuite masiv și au sute sau mii de interacțiuni.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *