Skip to content
Politică

FOTO. Controversata decizia a lui Florin Cîţu de destituire a şefului ANMCS, după incendiul din spitalul de la Constanţa

Jurnalistul Liviu Avram constată neconcordanţa decizională a premierului Florin Cîţu, care l-a demis pe  preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), Vlad Teodor Berbecar, după incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, în urma căruia au murit şapte oameni.

Judecați și voi

În stânga e postarea celui demis de Florin Cîțu pentru incendiul de la Constanța, pe motiv să nu a evaluat niciun spital din iunie, când a fost numit, până acum.

În dreapta este ordonanța de urgență din aprilie, prin care Florin Cîțu a dispus suspendarea evaluărilor de spitale pe perioada stării de alertă. Mă întreb – da, abia acum mă întreb cu adevărat – dacă omul ăsta e sănătos la cap”, constată ironic Liviu Avram.

Între timp, decizia privind revocarea lui Vlad Teodor Berbecar din funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate a fost publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial.

Medicul Vlad-Teodor Berbecar a declarat că a aflat de la televizor că a fost demis de premierul Florin Cîţu, pe motiv că de la numirea sa nu au mai avut loc evaluări ale spitalelor.

Poate Florin Cîţu nu ştie, dar în cadrul întregului proces de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă (…) Practic, Florin Cîţu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcţie”, susţine Berbecar. El arată că ANMCS şi-a continuat activitatea prin vizite de monitorizare tematică, fiind incluşi „unii indicatori meniţi să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic”. „Premierul Florin Cîţu avea nevoie de un nou ţap ispăşitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanţa şi eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituţie publică din subordinea Guvernului„, consideră el.

Am aflat de la televizor că am fost demis de premierul Florin Cîţu. Motivul oficial este că de la numirea în funcţie nu au mai avut loc evaluări ale unităţilor sanitare. Poate Florin Cîţu nu ştie, dar în cadrul întregului proces de evaluare şi acreditare a unităţilor sanitare cu paturi sunt suspendate vizitele de evaluare pe durata stării de alertă, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28 din aprilie 2021, adoptată de acelaşi premier. Practic, Florin Cîţu a suspendat vizitele de evaluare din spitale în 15 aprilie 2021, cu o lună de zile înainte ca eu să fiu numit în funcţie„, a afirmat Vlad Berbecar, vineri seară, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acestuia, chiar şi în această situaţie, activitatea de acreditare a continuat, „dovadă fiind ordinele cu unităţile sanitare cu paturi încadrate în categorii de acreditare, care au fost publicate lunar în Monitorul Oficial, inclusiv în luna septembrie”.

Chiar dacă se decisese cu ceva timp în urmă suspendarea vizitelor de evaluare, din cauza faptului că multe spitale şi-au schimbat structurile de funcţionare, transformându-se în spitale pentru pacienţii COVID, ANMCS-ul şi-a continuat activitatea prin mijloacele legale pe care le are la dispoziţie, anume vizite de monitorizare tematică. Astfel, în perioada februarie-iunie au fost vizitate 94 de unităţi sanitare din toată ţara, urmând ca din ianuarie să reînceapă un nou proces de monitorizare. Printre temele de monitorizare tematică desfăşurate anul acesta s-a aflat şi siguranţa echipamentelor şi a instalaţiilor. În ciuda faptului că verificarea instalaţiilor de oxigen sau a instalaţiilor electrice nu intră în atribuţiile Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate, în cadrul procesului de monitorizare tematică au fost incluşi şi unii indicatori meniţi să diminueze riscurile care pot apărea în actualul context pandemic„, a susţinut el.

Premierul Florin Cîţu avea nevoie de un nou ţap ispăşitor pentru incendiul de la Spitalul din Constanţa şi eram ultimul om propus de USR PLUS într-o instituţie publică din subordinea Guvernului„, a conchis el.

Vlad Berbecar este medic şi co-fondator al Asociaţiei Caravana cu Medici, care organizează caravane medicale cu medici voluntari în diverse zone rurale din ţară pentru a acorda, în regim gratuit, consultaţii medicale de specialitate populaţiei locale cu o situaţie financiară precară sau care nu beneficiază în mod frecvent de servicii medicale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *