Skip to content
Societate

FOTO Cum arată cabana transformată în laborator de extragere a cocainei. Unul dintre „laboranţi” este orădean

Inquam Photos / Alexandru Busca

Gruparea de traficanţi de droguri prinşi în flagrant de DIICOT în timp ce extrăgeau cocaina din cafea închiriaseră cabana din Bihor pentru o săptămână, între membrii grupării fiind şi un fost patron de local din Oradea, potrivit adevarul.

Orădeanul Emilian Dorel Silaghi, cunoscut ca Sisi în lumea interlopă din Bihor, a fost cel care a închiriat şi cabana de la marginea localităţii Zece Hotare, un sat frecventat de turişti şi situat în Munţii Pădurea Craiului, lângă Şuncuiuş.

Proprietarii închiriau căsuţa situată într-o zonă retrasă prin anunţuri postate pe site-urile de publicitate şi au fost sunaţi săptămâna trecută de către orădean, care le-a spus că vrea să o ia pentru şapte zile, începând de joia trecută, şi că va sta acolo împreună cu câţiva amici.

Joi seara, Silaghi l-a sunat pe proprietar, cerându-i să se întâlnească la cabană, ca să-i plătească întreaga sumă aferentă sejurului. Omul a ajuns seara la cabană şi a stat doar câteva minute, timp în care aşa-zisul turist a lăudat aerul curat şi chiar a promis că se întoarce, pentru că îi place zona. „Au stat pe terasă, n-au intrat. Proprietarul l-a văzut şi pe constănţean, dar acela nu a venit să discute cu ei, a stat retras”, a povestit, pentru adevarul.ro, un martor. Cei doi columbieni au venit ulterior, iar cei patru au făcut o scurtă plimbare, apoi nu au mai ieşit din căsuţă, mai spune aceeaşi sursă.

Grupul avea alte planuri, transformând întreaga bucătărie într-un veritabil laborator. Au adus butoaie mari de plastic şi bidoane cu acetonă şi benzină, cu care apoi au început să extragă cocaina din cafea. Drogurile au fost introduse în Europa cu o cursă aeriană de către cei doi columbieni, spun procurorii DIICOT, şi tot columbienii ar fi avut, pe lângă rolul de cărăuşi şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din cafea. Gruparea era, însă, deja sub supraveghere. De altfel, weekend-ul trecut, localnicii din Zece Hotare au văzut o dronă zburând în zona greu accesibilă din apropierea cabanei.

„Chimiştii” din cabană au fost întrerupţi duminică după-amiaza, printr-o desfăşurare impresionantă de forţe la care au participat, pe lângă poliţiştii şi procurorii Antidrog din Bucureşti, colegi de-ai lor din Oradea, respectiv Cluj – Napoca, pompieri din cadrul ISU Crişana şi luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bihor.

Potrivit DIICOT, în urma percheziţiei efectuate în cabana de munte, au fost descoperite şi ridicate un calup presat de 1 kilogram, care conţine procaină, 148 de grame de cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare şi un amestec de cocaină şi cafea, cântărind cinci kilograme.

De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie, constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea, sigilate.

Cei patru, dar şi un cetăţean israelian au fost reţinuţi, luni, iar marţi urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă. Este vorba despre orădeanul Emilian Dorel Silaghi (foto, sus), 55 ani, cunoscut în lumea interlopă orădeană sub porecla Sisi, fost patron de local şi asociat în prezent într-o firmă de construcţii care, în trecut, a locuit o perioadă de câţiva ani în Republica Dominicană şi ar fi fost implicat în grupări profilate pe clonări de carduri în America de Sud.

Constănţeanul Mihai Strelciuc, 47 de ani, este din Feteşti, dar căsătorit în Columbia, unde a stat o perioadă şi în închisoare. Cetăţeanul israelian se numeşte Shimon Simon Selouk, are 61 de ani, şi este om de afaceri în Bucureşti, fiind asociat în trei firme, însă nici una activă.

Procurorii susţin că întreaga activitate a traficanţilor a fost monitorizată încă de la începutul lunii iunie, atunci când aceştia şi-au făcut planul de a extrage cocaina în România. Întâi au fost trei persoane – cei doi români şi un cetăţean israelian – care apoi i-au găsit pe columbieni, care aveau rolul de cărăuşi, dar şi de chimişti specializaţi în extragerea cocainei din produse aparent legale.

Metoda folosită era una ingenioasă: cocaina era introdusă în ţară pe cale aeriană, în cafea, urmând să fie extrasă, cu dispozitive şi substanţe speciale. Gruparea ar fi introdus în Europa aproape şase kilograme de cocaină.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *