Skip to content
Economie

FOTO Cum arată schema de compensare a consumului de gaze și curent pentru consumatorii vulnerabili: Cât ar putea plăti statul din totalul facturii

Inquam Photos/Octav Ganea

Statul ar putea plăti 25% din factura de gaze naturale, acolo unde se așteaptă cele mai mari scumpiri, relatează TVR. Este vorba de un consum anual între 100 și 1200 metri cubi, corespunzător unei garsoniere, respectiv unei case de cel mult 120 mp3.

Banii se vor acorda doar în lunile de iarnă. În cazul energiei electrice se fac alte calcule – statul ar putea suporta 18 bani din prețul unui kilowatt, diferența dintre prețul minim și prețul mediu de pe piață și se referă la un consum de cel mult 200 kw/lună.

Legea consumatorului vulnerabil a fost promulgată joi de preşedintele Klaus Iohannis. Decizia vine la aproape patru luni după ce autorităţile au decis ca proiectul de lege să fie dezbătut în procedură de urgenţă.

Legea, în forma în care a fost trimisă la promulgare, poate fi consultată AICI.

Camera Deputaţilor a adoptat legea în 7 septembrie, cu 281 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Potrivit legii, ”consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”.

Potrivit legii, măsurile de protecţie socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale şi sunt:

a) ajutor pentru încălzirea locuinţei;

 b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;

c) ajutor pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic , necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;

d) ajutor pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.

De asemenea, legea prevede ”măsuri de protecţie socială non-financiare” care constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Anterior, Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare au avizat favorabil Legea consumatorului vulnerabil.

Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost depus la Senat în 30 martie, fiind adoptat la 17 mai, pentru ca la 19 mai să fie înregistrat la Cameră, unde a fost deciză dezbaterea în procedură de utgenţă.

Legea a primit votul final în 7 septembrie, forma pentru promulgare a fost finalizată în 9 septembrie, în 14 septembrie a fost depusă pentru  pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, iar joi a fost trimisă la promulgare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *