Skip to content
Sănătate

FOTO Cum se construiește în Africa de Sud un spital modern în doar doi ani, la un cost de trei ori mai mic față de cel din România

businessinsider.co.za
" "

Pandemia de coronavirus a scos în evidență deficiențele grave ale sistemului de sănătate din România. În octombrie 2019, Universitatea John Hopkins din Statele Unite lansa primul Indice Global al Securității Sanitare (Global Health Security Index). Indicele reprezenta o analiză minuțioasă a țărilor care erau cel mai bine pregătite să facă față unei epidemii sau pandemii. România se află pe locul 60 în lume în acest index și pe penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria. Sistemul medical din România este unul dintre cele mai slabe din Uniunea Europeană. Kenya de pildă are un sistem medial mai performant decât cel din țara noastră. Între timp, țări din continentul African reușesc să construiască spitale performante cu bani mai puțini decât cei investiți în România pentru construirea de noi spitale.

Cazul Africii de Sud

" "
" "

În programul actual de guvernare se promite construirea a 10 spitale, inclusiv maternități, cu o valoare de 4 miliarde de lei. Asta înseamnă în linii mari 80 de milioane de euro cheltuiți cu fiecare spital. Deocamdată realitatea din teren bate promisiunile făcute de guvernanți la preluarea mandatului. Chiar și așa există țări în lume, care reușesc să construiască spitale performante și “verzi” cu bani puțini. Africa de Sud reprezintă un astfel de exemplu.

În Pretoria, autoritățile sud africane au construit un spital cu puțin peste 27 de milioane de euro. Construcția spitalului Tshwane a început în iulie 2018, acesta fiind primul spital “verde”, certificate din Africa și al cincilea de acest fel din lume. Spitalul este construit în special pentru a răspunde operațiilor și este primul de acest gen din Africa de Sud care își generează propriul oxigen. În afară de diversele funcții de economisire a energiei, clădirea de 11.000 de metri pătrați conține foarte multă sticlă.

„Studiile au arătat că lumina naturală ajută la vindecarea pacienților, dar promovează și bunăstarea generală a persoanelor care lucrează în cadrul instalației în sine”, spune Dr Linda Sigaba de la Growthpoint Healthcare Fund.

Spitalul are 7 etaje și are o capacitate de 100 de paturi. Spitalul are și o „farmacie robotică”, cu dispozitive mecanice care împachetează toate medicamentele și seturile de picurare și le distribuie asistenților medicali. Primele 3 etaje sunt destinate parcării, al 4-lea este destinat recepției și cabinetelor de consultanță, în timp ce restul etajelor au camere medicale.

Sursa: businessinsider.co.za
Sursa: businessinsider.co.za
Sursa: businessinsider.co.za

Între timp, se cheltuie aproape truplu pentru un spital, iar rezultatele, în cele mai multe cazuri întârzie să se vadă. Poate că ar fi cazul ca autoritățile de la noi să arunce o privire și la cazul sud african.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *