Skip to content
Magazin

FOTO După „banana pe perete” urmează ”castravetele pe tavan”: Opera de artă, scoasă la vânzare pentru 6.000 de euro

Inquam Photos / Octav Ganea

Un exponat de muzeu de 10.000 de dolari neozeelandezi (aproximativ 6.000 de euro – n.r.) care constă dintr-o singură felie de castravete murat luată dintr-un cheeseburger de la McDonald’s și aruncată pe tavanul unei galerii de artă din Auckland reprezintă un „gest provocator” deliberat realizat cu scopul de a stârni o dezbatere asupra valorii unei astfel de „opere de artă”, potrivit artistului, scrie The Guardian, citat de Digi24.

Lucrarea, numită „Pickle” („Castravete murat”), îi aparține artistului australian Matthew Griffin și este una dintre cele patru noi opere de artă din Artele Frumoase, o expoziție găzduită de Galeria Michael Lett din Auckland.

Unii fani au descris opera drept „genială” și „briliantă”, iar alții au spus că este o „idioțenie”. „Pe mine m-au dat afară polițiștii din McDonald’s când am făcut asta ca adolescent, iar acum se numește artă”, a scris un utilizator de Instagram.

Lucrarea lui Griffin amintește de faimoasa operă de artă realizată de Maurizio Cattelan numită „Comediant”, reprezentând o banană coaptă prinsă cu o bandă adezivă de peretele unei galerii din Miami în 2019, care s-a vândut pentru 120.000 de dolari. După ce a fost cumpărată, David Datuna, un alt artist din New York, a smuls banana de pe perete și a mâncat-o.

Directorul expoziției, Ryan Moore, a spus că reacția publicului la lucrarea lui Griffith face parte din bucuria realizării operei de artă. „Un răspuns umoristic la adresa lucrării nu este de ignorat – este OK, pentru că este amuzant”, a spus Moore.

Instituția sau colecționarul care va cumpăra piesa de artă va primi instrucțiuni despre felul în care poate recrea exponatul în spațiul lor.

„Nu este vorba despre virtuozitatea artistului care stă acolo în galerie și o aruncă pe tavan – cum a ajuns acolo nu contează, atâta timp cât cineva o ia din burger și o aruncă pe tavan”, a spus Moore. „Gestul este atât de pur, atât de vesel… asta este ceea ce o face atât de bună”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *