Skip to content
Societate

FOTO Haos în centrele de vaccinare: Oamenii s-au înghesuit la cozi, iar datele au fost introduse manual. STS susține, fals, că platforma e funcțională

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Etapa a doua a campaniei de vaccinare a debutat luni, după ce vineri au început programările. Oamenii s-au înghesuit la cozi, iar pentru că platforma informatică n-a funcționat toată ziua, medicii au fost nevoiți să introducă manual datele pacienților. STS a emis un comunicat în jurul orei 10.30 în care susținea că platforma este funcțională, însă, în realitate, și la orele prânzului site-ul era imposibil de utilizat. ”A apărut o eroare la accesarea paginii. Contactați adminitratorul (sic!)”, este mesajul cu care erau întâmpinați utilizatorii.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, trimitea și el mesaje dintr-o realitate paralelă, în care totul mergea strună. ”Tocmai mi-am programat părinții pentru vaccinare. Platforma a funcționat bine, e intuitivă”, scria ministrul pe pagina de Facebook.

" "
" "

Realitatea, însă, l-a contrazis. La Institutul „Marius Nasta” din București, de exemplu, a fost scandal. Zeci de oameni care stăteau la coadă de la primele ore ale dimineții au început să vocifereze. Până la urmă, pentru că platforma STS nu funcționa, datele au fost introduse manual, iar informațiile au fost centralizate pe hârtie.

Înainte de ora 10.00, la coadă se aflau deja peste 60 de persoane, mult peste capacitatea centrului de vaccinare. Conform managerului, institutul are patru puncte de vaccinare și poate procesa maximum 16 persoane pe oră. În consecință, în intervalul 8.00-10.00 ar fi trebuit să se vaccineze maximum 32 de persoane, însă la coadă erau de două ori mai mulți oameni.

Au fost câteva probleme de management în această dimineață. Pe de o parte, dozele de vaccin au sosit după ora 8.00. Pe de altă parte, au fost programări duble, atât pe platformă, cât și prin telefon. Aceste inadvertențe și blocarea platformei au făcut ca aglomerarea din centru să fie mult peste ceea ce așteptam noi”, a declarat Beatrice Mahler, managerul institutului Marius Nasta.

La Spitalul „Alexandru Obregia”, aceeași problemă. Din cauza problemelor tehnice pe care le are platforma de vaccinare, medicii au scris datele pacienților de mână într-un registru separat, ceea ce a îngreunat foarte mult procesul de vaccinare.

În acest timp, însă, STS trimitea comunicate de presă în care susținea că totul merge bine.

„Platforma informatică pentru înscriere și programare la vaccinare este disponibilă, în urma eforturilor depuse de către specialiștii STS în colaborare cu echipa tehnică ce gestionează Registrul Electronic Național pentru Vaccinări. Aplicația este funcțională, iar cei care doresc să se programeze pot să acceseze platforma de vaccinare”, a transmis STS.

Nu, platforma n-a fost funcțională. Și nu este funcțională nici la ora redactării acestui articol. De asemenea, numărul de telefon pus la dispoziție de autorități pentru programări este inutil dacă platforma nu funcționează, pentru că nu se pot introduce datele pacienților în sistem.

 

" "

1 comentariu la “FOTO Haos în centrele de vaccinare: Oamenii s-au înghesuit la cozi, iar datele au fost introduse manual. STS susține, fals, că platforma e funcțională

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *