Cu brațele pline de flori, Elena Udrea a ieșit joi din închisoare. „Pușcăria este foarte grea, mai ales pentru femei!”, a spus Udrea.
„Este minunat, îi mulțumesc lui Dumnezeu că această încercare s-a încheia. Eu am făcut Gala Bute cu mândrie, am vrut să fac eu acest proiect și am reușit. Dacă știam că voi sta după gratii 4 ani, nu mai organizam eu evenimentul acesta.
Dacă știam că voi sta atât timp departe de copilul meu, renunțam la politică”, spune acum Udrea.

Susține că în închisoare a învățat zeci de femei să scrie, iar acum vrea să pună pixul în mână și fetiței ei.
„Mulțumesc din tot sufletul. E minunat. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că această încercare s-a terminat. E greu și o lună aici, cu atât mai mult 3 ani și patru luni consecutiv. Am considerat că este o încercare de la Dumezeu, îi mulțumesc fetiței mele că a rezistat. Și-a petrecut 4 ani din copilărie și aproape toate sărbătorile în penitenciar. Mulțumesc mamei mele, soțului meu, avocaților mei”, a spus Elena Udrea la ieșirea din penitenciar. Ea a spus că vrea să rămână în România: „M-am întors în România când puteam să nu, cu nădejdea că și eu voi fi rejudecată, după ce în 2018 CCR a zis că am fost judecată ilegal, dar nu a mai avut loc. Dacă atunci am venit, la fel voi face și acum, voi rămâne aici. Vreau să-mi cresc copilul în România”.
Întrebată dacă are regrete, Udrea a spus că a făcut Gala Bute „cu mândrie și poate ăsta e un păcat”:
„Am vrut să fac ce nu a putut să facă nimeni în România. Dacă știam că ăsta e costul și o să stau departe de copilul meu 4 ani, nu aș mai fi făcut lucrul ăsta. Pușcăria este foarte grea, condițiile de aici din Târgșor. Sunt femei, sunt mame. Sigur, au greșit. Dar cine este fără de păcat? 10% de aici sunt în amânări, adică îndeplinesc condițiile dar nu sunt eliberate. Nu sunt activități suficiente pentru că este lipsă de personal. În camere de 8 stau și câte 14 femei, sunt uneori 50 de grade în cameră”.
Elena Udrea a stat în închisoare 3 ani și 10 luni
Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute și a fost obligată să achite 9 milioane de lei prejudiciu către stat. Deși a declanșat proceduri de executare silită, ANAF nu a reușit să recupereze suma. În urmă cu doi ani, instituția anunța că a recuperat doar 1% din această sumă.
Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 şi condamnată definitiv în iunie 2018 în dosarul cunoscut publicului drept „Gala Bute”, însă ea a fugit înainte de pronunţarea sentinţei, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.
Ulterior, în decembrie 2018, Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la această instanţă. Astfel, condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate, Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica şi s-a întors în România.
În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Instanţa Supremă a respins contestaţia în anulare depusă de Elena Udrea şi a confirmat condamnarea la şase ani închisoare. Elena Udrea a fugit în Bulgaria, însă a fost prinsă şi trimisă în ţară.
Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.
Sumele obţinute, au arătat anchetatorii, au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).
Udrea a mai fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.
Elena Udrea a stat la închisoare la penitenciarul Târgșor 3 ani și o lună, din iunie 2022 până astăzi. Anterior, ea a mai stat câteva luni în închisoare și în Bulgaria (peste 60 de zile), dar și în Costa Rica, în 2018.
„A avut o conduită constant pozitivă”
Fostul ministru din cabinetul Boc a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu a fost sancționată disciplinar și a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, și-a motivat decizia Judecătoria Ploiești privind admiterea cererii acesteia de liberare condiționată, potrivit Agerpres.
Instanța a precizat că din actele de la dosar rezultă că Elena Udrea a fost selecționată și repartizată la activități lucrative desfășurate în interiorul locului de deținere, acumulând un număr de 81 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate.
„Potrivit caracterizării întocmite de administrația locului de deținere, instanța a reținut că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect față de normele instituționale, adaptându-se corespunzător mediului carceral și implicându-se activ în activitățile desfășurate în cadrul programelor de educație și asistență psihosocială”, au scris magistrații.
De asemenea, ei au afirmat că din activitatea Elenei Udrea „rezultă că persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, fiind propusă pentru liberare condiționată, cu mențiunea că sunt îndeplinite cerințele legale”.
Elena Udrea nu a fost sancționată disciplinar pe parcursul executării pedepsei și a fost recompensată în 16 rânduri, ultima recompensă fiind acordată la data de 16.05.2025, arată sursa citată.
De asemenea, instanța a menționat că are în întreținere o fiică minoră, față de care are obligații legale și morale de sprijin, creștere și educare.
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News