Skip to content
Politică

FOTO INEDIT: Pomana oii. Ministrul Daea și-a îndopat directorii cu pastramă, vin şi banane EXCLUSIV

masapresei.ro

După ce și-a serbat cu tam-tam ziua de naștere, joi, chiar în incinta Ministerului Agriculturii, în mijlocul a aproximativ două sute de angajați (care au cotizat fiecare în parte suma de 10 lei, pentru a asigura mâncarea, băutura, fructele și prăjiturile necesare bairamului), controversatul ministru pesedist Petre Daea și-a continuat paranghelia în forță, vineri noapte, la restaurantul Cercului Militar Național. De data aceasta, cei peste 50 de invitați ai lui Daea (care a împlinit 68 de primăveri) au fost directorii din cadrul Ministerului Agriculturii, laolaltă cu rudele acestora.

O persoană care a avut ghinionul să-şi aniverseze ziua de naștere în aceeași locație a dezvăluit, în exclusivitate pentru PSnews.ro, culisele ineditului bairam organizat de ministrul Agriculturii, bairam care i-a oripilat pe numeroşii clienţi ai restaurantului. Totodată, PSnews.ro vă prezintă imagini inedite de la paranghelia lui Dea, fost comunist de frunte pentru nu mai puţin de 19 ani: din 1970 până în 1989.

Paranghelie cu 50 de directori şi muzică de jale

Jurista Tereza Feraru a rezervat o masă la restaurantul Cercului Militar, vineri seară, pentru a-și aniversa cei 66 de ani împreună cu prietenii şi familia. Nici nu bănuia ce urma să se întâmple. ”Din cauza nesimțirii ministrului Petre Daea, aniversarea mea s-a dovedit un fiasco total! Demnitarul ocupase sectorul din fundul sălii și-și ridicase în picioare zecile de invitații. Făcuseră un cerc imens în jurul unui rapsod popular adus din zona Banatului care cânta balade și doine de jale – subiectul predilect al acestora era oaia. Am remarcat că, doar în două rânduri, subiectul baladelor au fost femeile şi banii. Rapsodul a cântat de jale ore în șir. Inițial, am crezut că era vorba despre un parastas, mai ales că persoanele de acolo erau îmbrăcate preponderent în negru. Într-un târziu, când l-am remarcat pe ministrul Petre Daea, mi-am dat seama că parastasul avea un sărbătorit!” ne-a relatat Tereza Feraru.

„Nesimţirea” lui Daea

În paralel, uriaşa sală de la parterul Cercului Militar mai găzduia, pe lângă paranghelia lui Daea, petrecerile altor patru sărbătoriți, care au rugat în repetate rânduri conducerea restaurantului să-i atragă atenția ministrului și să pondereze intensitatea concertului de jale dedicat oilor, fiindcă invitații lor nu puteau comunica între ei. De altfel, numeroşi clienţi şi-au manifestat indignarea. ”După nenumărate solicitări, am înțeles că un ospătar a vorbit cu Petre Daea și i-a expus rugămintea noastră. Nu îi ceream decât o chestiune de bun-simț: să renunțe din când în când la programul artistic despre oaie, astfel încât să putem și noi, ceilalți sărbătoriți să ne distrăm și să comunicăm cu propriii invitați. Ospătarul ne-a transmis, sec, mesajul lui Daea: «Cui nu-i place muzica mea poate să plece!» Cântecele de jale și gălăgia au durat ore în șir”, ne-a povestit Feraru.

Tineri aduşi să danseze pentru liderul sexagenar

Pe lângă doinele interminabile ale rapsodului bănățean, Petre Daea, soția sa (Camelia Luchian, director al Direcţiei Management Resurse Umane în cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA) și zecile de directori ai Ministerului Agriculturii s-au delectat și cu alte ”momente artistice”, prezentate de la microfon cu titlu de ”cadouri”. Unul dintre ingenioasele ”daruri” a constat în dansul realizat de două perechi tinere, care s-au agitat aproximativ 15 minute prin fața sexagenarului Daea, adunând aplauzele și chiotele asistenței cherchelite. Apoi a urmat o orchestră cu doi interpreți vocali. Ministrul era în permanenţă felicitat, pupat şi îmbrăţişat de subordonaţii săi.

Hore şi hăhăieli. Portretul unui secretar PCR  

Ministrul Petre Daea și mult mai tânăra sa soție (49 de ani – n.red.) au dansat împreună cu invitații. Se prindeau în hore largi, țopăiau și hăhăiau în gura mare. De-a lungul a aproximativ cinci ore, Daea şi invitaţii săi au făcut tot balamucul din lume, fără să le pese câtuși de puțin că în același restaurant mai erau patru sărbătoriți şi mulţi alţi clienţi care nu se mai puteau distra sau relaxa în compania propriilor invitați. Acolo nu se mai auzeau om cu om, nu se mai putea discuta cu ospătarul… Ministrul PSD Petre Daea se comporta exact ca un secretar de stat PCR, înconjurat de subordonați care îl pupau, îl felicitau și îl aplaudau”, a relatat Tereza Feraru.

Pastramă, vin și tort cu torțe 

Pe lângă valuri de antreuri, fructe (mere, pere, struguri, banane) și felurite prăjituri cremoase, Daea și-a desfătat directorii cu numeroase hălci de pastramă de oaie (gătite la solicitarea expresă a ministrului), dar și cu munți aburinzi de mămăligă. De asemenea, s-au consumat sucuri naturale, dar și cantități impresionante de vin. Tortul lui Daea s-a dovedit imens – avea două etaje și a fost servit cu șase torțe înfipte în el, moment în care s-a stins lumina în sala și a fost intonat un zgomotos şi lălăitor ”La mulți ani!” Nu ne este încă clar cum de a reuşit Daea să-şi înfigă nu mai puţin de şase torţe în tort, la împlinirea a doi ani de la tragedia din „Colectiv”, în condiţiile în care legislaţia în vigoare interzice astfel de excibiţii pirotehnice în localuri.

„Şedinţa” de la miezul nopţii

Potrivit surselor PSnews.ro, la finalul chiolhanului de la restaurantul Cercului Militar Naţional, o parte dintre directori s-au întors, în frunte cu şeful Petre Daea, în incinta Ministerului Agriculturii, deşi era deja trecut de miezul nopţii. Încă nu am aflat la câte pahare de vorbă s-a mai stat acolo.

Fata lu’ tata. Cum a cerut Dana Florentina Daea bani pentru Vama Veche

PSnews.ro vă aminteşte că, în luna august, fiica ministrului Daea – Dana Florentina Daea, pe atunci abia angajată la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), ca „referent” – le-a cerut noilor colegi să cotizeze fiecare în parte câte 10 lei, ca să meargă în vacanţă la Vama Veche. „Hey people, Sâmbătă plec în Vamă cine vrea să ajute cu 10 lei pentru drum să vină la Biroul de Presă. Relaxarea face munca mai ușoară. Mulțumesc, Dana”, a scris fiica ministrului (potrivit României Libere, într-un e-mail trimis către mai mulți colegi, la data de 19 iulie). Ca urmare a scandalului iscat, biroul de presă a AFIR a recunoscut veridicitatea e-mail-ului şi a susţinut că Dana Florentina Daea a primit o „sancţiune verbală”. Facem precizarea că ministrul PSD Petre Daea a declarat în repetate rânduri că i se pare „firesc” să îşi angajeze fata într-o instituţie subordonată ministerului pe care îl păstoreşte, deoarece e „natural” să-i facă „un rost în viaţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *