Skip to content
Politică

FOTO Iohannis, nou gest controversat. Prima reacție de la Cotroceni privind „dezmățul” din bani publici al președintelui

Preșdintele României, Klaus Iohannis, a plecat, joi dimineață, într-o vizită neplanificată la Bruxelles, după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat un summit extraordinar al Uniunii Europene pentru a formula un răspuns comun european la agravarea crizei reprezentate de fluxul de imigranţi dinspre Africa de Nord.

Cum delegația nu era una planificată din timp, Administraţia Prezindeţială a închiriat rapid un avion de lux de mici dimensiuni. Aeronava închiriată nu este una oarecare, ci este un Challenger 300 care aparţine companiei Toyo Aviation, a miliardarului egiptean Tarek El Feki.

Condițiile din interior sunt de cel mai înalt nivel, atât din punctul de vedere al mobilierului cât și din punctul de vedere al celorlalte dotări tehnice care sunt puse la dipoziția pasagerilor.

Avionul este dotat cu DVD player, televizor LCD, un sistem audio performant sau comunicații prin satelit.

Avionul are o capacitate de nouă locuri, atinge o viteză maximă de 891 de kilometri la oră și costă 20 de milioane de euro, iar o oră de zbor poate fi taxată de operatori cu sume cuprinse între 3.000 și 8.000 de euro pe oră, potrivit b1.ro.

11185661_10204011954045648_1290596339_n_241dd07efb

 

Sursă foto: libertatea.ro

 

Consilierul prezidențial Dan Mihalache a declarat, joi, în cadrul unei intervenții telefonice pentru postul B1 TV, că avionul cu care președintele Klaus Iohannis a plecat la Consiliul European de la Bruxelles nu este unul de lux, precizând că procedeul închirierii unei aeronave a fost urgentat din cauza convocării în cel mai scurt timp al Consiliului.

„Aș face precizarea că nu e un avion de lux, e un avion de 9 locuri și tinând cont de componenta delegatiei care a plecat la CE, care e formată din președintele Klaus Iohannis și din consilierii prezidețiali domnul Ludovic Orban și domnul Lazăr Comănescu, e normal sa fi închiriat un avion de 9 locuri, nu cred ca v-ați fi așteptat să închiriem un avion de 40 de locuri.

În momentul de față, domnul președinte si Președinția Română nu au la dipoziție niciun fel de aeronava, pentru orice fel de zbor se închiriaza în regim administrativ un avion. Dacă închiriem de la Tarom e 400 de mii de lei (…). E o soluție absolut logică pentru deplasarea de la Bruxelles. E absolut anormal sa nu existe o aeronavă prezidențială. Dacă aș fi în locul dvs l-aș întreba pe fostul președinte de ce a ajuns România în starea în care practic nu are (..) Pentru asemenea lucruri, întotdeauna o țară găsește resurse. Mie îmi e rușine când mă aflu pe pistă la Bruxelles și când văd că țări mai mici au avioane ale statului. Am conceput un memorandum care să fundamenteze până la urmă o decizie guvernamentală astfel încât și România să aibă o aeronavă de transport. Sper că într-un orizont de timp rezonabil, un asemenea proiect va fi realizat, pentru că e rușinos pentru țară.

Sunt convins că acei colegi care s-au ocupat de închierere au găsit cel mai mic preț, Administrația Prezidențială se ocupă.

Lucrurile astea se fac pe baza evaluării prețului și sunt convins că s-a găsit cel mai mic preț pentru un avion de 9 locuri. Acest Consiliu a fost convocat de urgență și a fost găsită o soluție de urgență. Avioanele nu sunt ca taxiurile, nu stau chiar pe stradă. Din păcate, președintele, grație moștenirii lui Traian Băsescu, nu beneficiază de o moștenire (..) V-am spus foarte clar care sunt cheltuielile. Știu de unde am luat avionul. Chestiunea nu e de a lua un avion pentru Administrația Prezidențială, la MAI ar trebui să existe o unitate care să se ocupe de transportul aero al demnitarilor”, a declarat Mihalache.

11178661_10204011953245628_1593167262_n_17987be3a1

 

Sursă foto: libertatea.ro

3 comentarii la “FOTO Iohannis, nou gest controversat. Prima reacție de la Cotroceni privind „dezmățul” din bani publici al președintelui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *